Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

defacto je ale problém v tom m i v tom v .... protože jak hmotnost tak rychlost je relativni. ... funguje to defacto jen jako aproximace v nějakém useku a to je ta berlicka vztažné soustavy ale nejde z toho každopádně odvozovat relativitu času protože je to stále jen berlicka ... to je jako kdyz je m a v relativní ze bude relativní všechno ;-) nedivim se ze jim to takhle vyšlo ;-)

1 0
možnosti
Foto

No: Asi se nebudu příliš vměšovat do vaší dělné diskuse o gravitaci. To si vyjasněte mezi sebou

Jen byste asi mohli zkusit rozlousknout otázku hybnosti a energie.

Ideální by asi byl nějaký příklad: třeba kdybyste oba uvedli, jak se konkrétně mění hybnost a energie rakety, která ze startovací rampy na Zemi doletí na nízkou oběžnou dráhu Země. Předpokládejte pro jednoduchost jednostupňovou raketu o startovací hmotnosti 500 tun a hmotnosti na oběřné dráze 5 tun. Kolik bude její hybnost a energie na počátku? Kolik bude její hybnost a energie na konci? A kolik někdy v průběhu letu (místo či čas si zvolte )?

Pokud fyzice nerozumíte, tak prosím v odpovědi neuvádějte žádné konkrétní číselné hodnoty a případně to jen nějak zakecejte. Pokud fyzice rozumíte, tak alespoň nějaké uveďte. Je to příklad z newtonovské fyziky, ale klidně jej každý vyřešte i tou svou fyzikou. Alespoň bude jasné, nakolik se od newtonovské liší, případně jestli je Vámi prezentovaná nauka vůbec schopna dát nějaký konkrétní výsledek.

0 0
možnosti
JF

Spíš nastínte problemstiku pohybu po vlně ... pokud elektromagnetické záření je vlneni a přitom se šíři rychlosti světla. Nemusíte ted řešit vlneni čeho ... bude to o to jednodušší ;-) Ono pokud chcete něco řešit tak je potreba nejprve spis řešit čemu nerozumite ;-) ... jinak memorovat moudra někoho je sice možné ale pak to vypadá jak definice časoprostoru na wiki nebo Feynmanovi ;-) Ale asi bych zvládl se něco z toho tzv. "naučit" - úplně jiná disciplina je to pochopit ...

1 0
možnosti
Foto

No tomu teda říkám plodná diskuse. Pěkně si tu ta svoje ega poměřujete. Jen tak dál, koukaj z toho nějaký Nobelovky. :-)

0 0
možnosti
Foto

Ještě máte šanci, přidat něco svého, za pošklebky se Nobelovky neudělují.

0 0
možnosti
JN

(Maksa, citace) :Uvedl jste, že časoprostor má rozměr a čas, ale to má gravitonový éter také. (JN reakce) Ne tak. Uvedl jsem jinak, že čp je stav=prostředí dvou fyzikálních veličin. A tyto veličiny „Délka“ i veličina „Čas“ mají své dimenze = realizují se v dimenzích http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/h/h_118.jpg ( rozměr je něco jiného )

0 0
možnosti
JF

přesně totiž popisujete matematiku, fyzika ovšem není matematika, a to přesně udělal Albert, předhodil světu (či svět to chtěl sám, pokud hledal genia ... ) matematický objekt nikoliv fyzikální.

Uvádíte "Uvedl jsem jinak, že čp je stav=prostředí dvou fyzikálních veličin.", kde se ještě pohybujete na pomezí fyziky(stav=prostředíí) a matematiky (fyzikální veličina) a dál ale již popisujete matematickou abstrakci "A tyto veličiny „Délka“ i veličina „Čas“ mají své dimenze = realizují se v dimenzích"

Věci jsou jednoduché, složitými je dělá pouze člověk rozumný pro zmatení druhého člověka rozumného (to je pozorované) ... zda je to rozumné si nejsem jist (to je filozofický závěr) ... ale jinak je to zcela v souladu s mimikrami kdy příroda předstírá zcela ze zásady svou pravou podstatu ... skrývá ji ... proč to tak je bude mít svůj důvod a ten důvod bude rovnováha mezi určitosti a neurčitosti ... tedy možnosti vývoje... shodně je to s představou že hmota je jen rotující energie, kde další pohyb není možný, poté by ale nebylo možné aby se hmotná částice dále pohybovala, je tam však nějaký polštář-pružnost např. pro zmenšení poloměru rotace či jeho zpomalení, aby hmotná částice se mohla vůbec pohybovat. Lze k tomu dospět logickou úvahou (to je aparát poskytnutý filozofií pozorované příčiny a následku) nad pozorovaným (podobně jako někdo zjistil že hmota musí být složena z nějakých atomů které nejdou dále dělit ...) ... pointa: doporučuji dále se bavit zde pouze o fyzice nikoliv o matematice jak učinil Albert ... pointa nikoliv fyzikální ale lidsky celkem pochopitelná - možná byl jen pod pantoflem ;-)

1 0
možnosti
JN

(Maksa, citace) Uvedl jste , že tím, že se časoprostor křiví, vznikají různé hmotné částice.

(JN reakce) Ano, základním principem a způsobem jak sám Vesmír má vyrobit hmotu je „křivení“ dimenzí dvou fyzikálních veličin čp.

0 0
možnosti
Foto

Ano chápu, je to takový mlýnek na hmotu, shora se nasype čas a dimenze a dole vypadává hotová hmota. Děkuji, už tomu rozumím, jak to Albert myslel..

0 0
možnosti
JN

(Maksa, citace) Neuvedl jste, co způsobuje to křivení, rád bych to pochopil, ale něco mě uniká?

(JN reakce). Je-li předtřeskový stav časoprostoru 3+3 dimenzí dvou veličin : nekonečný (!), absolutně euklidovsky rovný-přímý-plochý, bez hmoty, bez fyzikálních polí, bez toku plynutí času, bez toku rozpínání prostoru, bez zákonů-principů-pravidel, čili pouze „existenční stav“ čp., pak...pak co způsobí náhlou změnu tohoto stavu na stav jiný, následný , to nevím. Ale vím, že to byl první krok ( fyzikové ho nazvali big-bang ) na posloupnosti změn které budou následovat...až ke dnešku ; tento jeden z principů které Vesmír má, lze nazvat „principem střídání symetrií s asymetriemi“ ( popis mám jinde )..., čili : prvním poTřeskovým stavem bude náš Vesmír = „lokalita“ = konečný stav, plovoucí v předTřeskovém nekonečném stavu čp. A bude tato Lokalita=Vesmír náš časoprostorem s neskutečně hodně zakřivenými dimenzemi = vřící pěna dimenzí = plazma. Otázka : Jak velká je „konečná Lokalita čp dimenzí křivých“ v nekonečném 3+3D čp ???? To můžete hádat : lokalita konečná v něčem nekonečném je : skorokonečná anebo skoronulová, čili skoronekonečná = skoronulová. ....čili : jak velká je úsečka na přímce ????????? Co způsobí to „okamžité“ skokové „(z)křivení“ dimenzí v big-bangu, to nevím, nejsem Řebačka ani Kulhánek s Brožem. Pouze jakožto poblouzněný lidový myslitel mohu se domnívat, že plazma v té prvopočáteční fázi je pouze „vřící pěnou křivých dimenzí dvou veličin“ ..., pak už dál podle „běžných“ scénářů i HDV i Standardního modelu, a vědy fyzikální, chemické biologické a genetické...

0 0
možnosti
Foto

Tak to už je těžší k pochopení, ale vzpomněl jsem si na kreslený film, "Stvoření světa", kdy se objevil stvořitel, takový dědek v noční košili, a prohlásil, " Budiž světlo" , a najednou se stav časoprostoru 3+3 dimenzí dvou veličin : nekonečný (!), absolutně euklidovsky rovný-přímý-plochý, bez hmoty, bez fyzikálních polí, bez toku plynutí času, bez toku rozpínání prostoru, bez zákonů-principů-pravidel, čili pouze „existenční stav“ čp., pak...pak co způsobí náhlou změnu tohoto stavu na stav jiný, následný to nevím, ale bylo hotovo. Ale vím, že to byl první krok ( fyzikové ho nazvali big-bang )

Co způsobí to „okamžité“ skokové „(z)křivení“ dimenzí v big-bangu, to nevím, nejsem Řebačka ani Kulhánek s Brožem, ale hlavně to ví stvořitel.

Když se nad tím zamyslím, tak fyzika pana Alberta Einsteina, není vůbec nepochopitelná, nebo dokonce nudná, stačí to pořádně vysvětlit a chápou to i malé děti. Děkuji.

0 0
možnosti
JN

(Maksa, citace) Možná to budou ty vlnobalíčky, těžko si to představit, snad byste ty klubíčka mohl rozvinout, abychom mohli navázat na bavlnku, která nám uniká.

(JN reakce) To je moc dlouhé povídání, a kdo má zájem všechno si najde na mých web-stránkách.

0 0
možnosti
JN

(Maksa, citace) Dále jste napsal, že časoprostor se neskládá, ale existuje. Protože se oba zabýváme hmotou a ne záležitostmi nehmotného původu, ....

(JN reakce) ? pozor : nehmotného původu není nic, pouze zákony-pravidla a principy. Nehmotný Vám připadá prostor a čas pouze ten který není křivý...a ten který není křivý, je prostě obyčejná normální ““abstraktní geometrická euklidovská mřížka-síť-předivo x y z““, čili soustava souřadná volená každým fyzikem či technikem, kterou používají už i děti na základní škole, je to systém tří na sebe kolmých os „z dimenzí“ !!!!! délkových “““ ( podobnou soustavu-rastr-síť-soustavu bychom měli stavět i z dimenzí času...., bohužel se to nedělá proto, že čas, ten který vnímáme, má stejné tempo plynutí do všech tří dimenzí, do tří prostorových os. Vysvětlení „proč“ je jinde ) . Čili : v tomto vesmíru je „vše hmotné“ ( baryony, leptony, mezony, bozony i fyzikální pole ) protože v tomto vesmíru je všude a vždy časoprostor zakřivený, nekřivý je prááááávě ten a jen ten, který si malujeme na papír „jako abstrakci – soustavu souřadnou“ ( můžeme jí nazvat i éter ) a do této abstraktní euklidovské soustavy 3+3D vztahujeme všechno reálné co z vesmíru pozorujeme, reálvesmír je křivý na planckových škálách a křivý je na globál-maxi škálách „za reliktním zářením“ a tento „křivý svět“ si promítáme do naší „abstraktní“ nekřivé euklidovské soustavy a vyhodnocujeme reál-poznatky „do abstraktní soustavy“ nikoliv do té „venku pokřivené“ .

0 0
možnosti
Foto

JN reakce) ? pozor : nehmotného původu není nic, pouze zákony-pravidla a principy. Nehmotný Vám připadá prostor a čas pouze ten který není křivý...a ten který není křivý, je prostě obyčejná normální ““abstraktní geometrická euklidovská mřížka-síť-předivo x y z““, čili soustava souřadná volená každým fyzikem či technikem, kterou používají už i děti na základní škole, je to systém tří na sebe kolmých os „z dimenzí“ !!!!! délkových “““ ( podobnou soustavu-rastr-síť-soustavu bychom měli stavět i z dimenzí času...., Tak to už je moc i na mě.

Čili : v tomto vesmíru je „vše hmotné“ ( baryony, leptony, mezony, bozony i fyzikální pole ) protože v tomto vesmíru je všude a vždy časoprostor zakřivený, nekřivý je prááááávě ten a jen ten, který si malujeme na papír „jako abstrakci – soustavu souřadnou“ ( můžeme jí nazvat i éter ) a do této abstraktní euklidovské soustavy 3+3D vztahujeme všechno

. I ÉTER? Tak to mě spadl kámen ze srdce, ani jsem už nedoufal, že v té soustavě 3+3D je dost místa i pro můj éter, sice pokřivený, ale lepší pokřivený, než žádný. Děkuji.

0 0
možnosti
JN

(Maksa, citace) ....měl byste nám vysvětlit, jak se z nehmotných rozměrů a nehmotného času, křivením utvoří hmotná chaoticky vřící pěna ,až po smysluplné molekuly, jak popisujete.

(JN reakce) Vysvětluji to už 39 let...na internetu to vysvětluji už od r. 2000...jsou toho desetitisíce web-stran, už jsem vysílen od toho stále vysvětlování. Jen můžu dodat poznámečku : všichni ví že „hmota složitá i jednoduchá“ je prázdná...že atom vodíku je z 99,8% „práááázdným prostorem“, když si atom vodíku zvětšíte na velikost koule o průměru 100 metrů, tak proton je veliký jako fotbalový míč uprostřed a elektron veliký jako klukovská cvrnkací kulička na obalu, ostatní je práááázdný prostor, nepočítám-li gravitační a jiná pole. Pak se koikněte do toho protonu a...a tam se „potulují tři kvarky“, proton je na 99,8% prázdný a zbytek jsou ty tři „hmotné“ kvarky. Pak se kouknětě dovnitř toho kvarku a ....a uvidíte, že zase je tam tento útvar na 99,8% prázdný a kdesi se tam krčí nějaké jiné malilinké potvůrky, gluony, bozony a ...a bůůůh ví jak tyto potvůrky na škálách 10ˆ-33 metru jsou práááázdné...prázdným prostoročasem jen s těmi „nenahmatatelnými“ ,““““nehmotnými““““ artefakty...a přesto my lidé na naší úrovni pozorujeme hmotu hmotnou „nahmatatelnou“.

0 0
možnosti
Foto

Velmi dobře jste popsal atom, ale uvnitř se nenachází "nic", nýbrž gravitonový éter. Nakonec jste to i připustil, že ve pokřiveném časoprostoru může být i gravitonový éter. Gravitony jsou opravdu nepatrné "částice" mnoho bilion krát menší než elektron, ale velké množství a světelná rychlost vln v tomto médiu překoná , až stokrát hmotnost vlastního atomu.

V posledních letech se hledá temná hmota a temná energie ve vesmíru, ale ona se skrývá právě v atomech i mimo ně. Je to gravitonový éter, co vědci hledají, ale těžko se hledá to co bylo zavrhnuto.

citace..JN Pak se koikněte do toho protonu a...a tam se „potulují tři kvarky“, proton je na 99,8% prázdný a zbytek jsou ty tři „hmotné“ kvarky. Pak se kouknětě dovnitř toho kvarku a ....a uvidíte, že zase je tam tento útvar na 99,8% prázdný a kdesi se tam krčí nějaké jiné malilinké potvůrky, gluony, bozony a ...a bůůůh ví jak tyto potvůrky na škálách 10ˆ-33 metru jsou práááázdné.

Připomíná mě to Ruskou Matrjožku.

Vše je prázdné a zakřivené. Tak kde se skrývá ta zatracená hmota a co tvoří hmotnost?

citace JN. ...a bůůůh ví jak tyto potvůrky na škálách 10ˆ-33 metru jsou práááázdné...prázdným prostoročasem jen s těmi „nenahmatatelnými“ ,““““nehmotnými““““ artefakty...a přesto my lidé na naší úrovni pozorujeme hmotu hmotnou „nahmatatelnou“.

Tak to mě uklidnilo, že nejsem "nic", hlavně, že to ví pan BŮH.

0 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik