Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tady s vámi musím polemizovat. Základních fyzikálních sil je ve skutečnosti pět. A to není žádná novinka - věděl o tom už před sto lety známý český silážník, břichomluvec a cestovatel samouk, Jára Cimrman.

Pátou silou je síla zvyku, kterou Cimrman poprvé detekoval při své cestě dostavníkem z Jičína do Turnova. Když se pasažéři po šestihodinové jízdě na Turnov ocitli v Hořicích, zjistili, že kočí pracoval 30 let jako závozník pro hořický pivovar a síla zvyku ho donutila jet ve starých kolejích. Mimochodem, z váhy dostavníku, kartografických tabulek a množství čtyřspřežím sežraného ovsa Cimrman odvodil, že síla zvyku je zhruba 3x silnější než síla elektromagnetická. Její kvantování zprostředkovávají polní částice (tzv. "zvykony"), které poprvé úspěšně detekoval ve společenské místnosti obecního starobince v Tanvaldu.

Skutečným experimentálním průlomem bylo pozorování vysloužilého kasaře Kodýtka, který se sice dušoval, že kasařinu pověsil na hřebík, ale síla zvyku ho nutila si občas nějakou tu vloupačku lajsnout. Cimrman z toho poměrně racionálně odvodil, že síla zvyku vyplývá z pokřiveného charakteru. Když pak v hospodě U tří diferenciálů vysvětloval Einsteinovi svůj tenzor charakterové křivosti, Albert se plácl do čela: "síla vyplývající ze zakřivení - že mě to hned nenapadlo" :-)

3 0
možnosti
Foto

;-DA víte, že ta vaše pátá síla, síla zvyku vyplývající z pokřiveného charakteru, je logicky vysvětlena, takže jsem neshledal žádný důvod, abych ji vyvracel.

Zato pokřivení časoprostoru, kde vlastně ani žádná síla nevzniká a částice se samy od sebe kutálí po napnuté časoprostorové plachtě. A když se zeptáte, co způsobuje zakřivení toho časoprostoru, tak vám einsteinovci s pohrdáním začnou vysvětlovat, že to je přece gravitace.

Takže gravitace prohne časoprostor a tak se vytvoří gravitační pole. Úvaha opravdových "geniů"-že mě to hned nenapadlo.;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik