Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokud autor nepobral středoškolský popis zvukových vln pro příjemce pohybujícího se konstantní rychlostí ke zdroji zvuku a navrhoval tento jev opakovaně experimentálně zkoumat, pobavil mne a zareagoval jsem v diskuzi. Po dnešním blogu vážně uvažuji o tom, že je na závadu poskytovat prostor k podobným nepodloženým úvahám. Jde o stejný problém, jako lživé reklamy na léčebné metody srovnatelné se zázrakem. Stokrát opakované lži se stávají součástí společenské paměti a laici mohou nabýt dojmu, že existuje k vědeckému poznání populárně naučná alternativní pravda. A to už není tak velká legrace.

2 0
možnosti
Foto

Podle vás by se vše mělo zakázat, tak jako za totality? Jen, aby se mohlo psát jen to co je schváleno, nic než to co je povoleno. Myslím, že se vám musí stýskat po totalitě. V severní Koreji to tak ještě mají, tam se nepřemýšlí, tam se musí každému bludu věřit.Rv

0 0
možnosti
Foto

Myslíte, že se rouhám?

0 0
možnosti

Není to ani v nejmenším vaše hypotéza - aspoň tedy ne vědecká hypotéza. Je to maximálně tak vaše představa. Na to, aby to byla vědecká hypotéza, byste musel předkládat testovatelné předpovědi. Hypotéza by musela umožňovat návrhy experimentů, které by ji dokázaly podpořit, popřípadě vyvrátit. Dovedl byste na základě některé ze svých "hypotéz" formulovat návrh takovéhoto experimentu? Nebo jste raději zavrhl, v souladu se svou originalitou a odporem k "platným pravdám", i tradiční pojetí vědecké hypotézy? V tom případě ovšem upozorňuji, že pokud budete postupovat takto zmatečně, nedosáhnete žádného pokroku ve vědění.

3 0
možnosti
Foto

To je ale právě to, co od pana Maksy jaksi nemůžete chtít. On totiž vědecky nepostupuje, on má prostě pravdu.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé.

Pokud si přepočteme autorem zmiňované otáčky jádra ("několik miliard otáček za sekundu") na ovvodovou rychlost jádra, vychází, že se povrch jádra podle autora pobybuje výrazně pomaleji, než se pohyboval Kostel nanebevzetí Panny Marie v Mostě během svého přesunu v roce 1975. Autor by ale pak asi měl podrobněji číselně rozebrat mechanismus, který zajistí, že se z téhle šnečí rychlosti (a to šnekovým schopnostem hodně křivdím) vezme energie, kterou je schopen uvolnit jaderný reaktor nebo jaderná bomba.

.

Poznámka: Pod slovem "několik" chápu jednociferné celé číslo. Pokud tímto slovem má autor na mysli něco jiného, měl by to uvést.

0 0
možnosti
Foto

Napsal jsem," několik miliard otáček za sekundu, při pokojové teplotě", souhlasí to s frekvencí při 20° C. Se stoupající teplotou otáčky rostou. Rotace atomových jader je rozhodně menší blud, než že teplo je kmitání molekul, jak se můžete dočíst v každé učebnici fyziky.

0 0
možnosti
Foto

Ještě bych potřeboval vysvětlit, jak to, že průchodem elektrického proudu se drát zahřívá a jak může fungovat LED. Kterážto může vyzařovat od infračerveného po ultrafialové záření. Pak tu máme záhadné chemické reakce, při nichž vzniká také teplo. A v neposlední řadě jak to, že třením dvou klacíků se nakonec dá zapálit kousek troudu. Příroda, mrcha, nám připravila tolik záhad, že na to jedna hlava nestačí.

Naznačený pokus se štěpením uranu a pozorováním, jak to doopravdy je, se mi nezdařil, protože s e-shopu s radioaktivnímu látkami mi tak velký kus nechtěli prodat, prý kvůli poštovním předpisům.

0 0
možnosti
Foto

Elektrony ve vodiči nepřeskakují jako blechy v kožichu. Elektron "čeká", až se uvolní nějaká pozice ve vedlejším atomu, tudíž obíhá atomové jádro a tím interaguje s tímto jádrem a zvyšuje jeho otáčky. Proto je rychlost ve vodiči jen 6000 kilometrů za sekundu. LED diody sice vyzařují frekvence nízké, ale teplo to není, proto mají tak dobrou účinnost, na rozdíl od běžné žárovky, která má účinnost jen 4% svítivosti, zbytek je teplo.

0 0
možnosti

Tohle už není fyzika, ale metafyzika, je to kompletně vyfabulované od zeleného stolu, tak aby to spolu nějak vnitřně pasovalo dohromady.

Jako takové je metafyzické poznávání jistě hezké, a určitě to na jisté úrovni dokázalo posunovat vědu, když ještě neexistovaly moderní výzkumné technologie, třeba koncept atomu vznikl čistě metafyzicky. Ale dneska zkoumat metafyzikou jaderné štěpení je přece jen trochu přežitek.

2 0
možnosti

J45i90ř72í 57U38r77b96a17n

12. 4. 2019 22:54

Jenže ono to ani nepasuje dohromady, tohle je už jenom výplod chorého mozku popírající elementární fyzikální a matematické zákony.

1 0
možnosti

Autor žije 40 let v Rakousku. už chápu proč nemají žádnou jadernou elektrárnu

4 0
možnosti

R^:-) Ani pokusný reaktor kousek od Vídně? Možná už je pryč (fakt jsem to nezjišťoval), ale zhruba před 10. lety právně z něj došlo k malému úniku plutonia. No, hlavně že celý svět obletěly snímky rakouských demonstrantů, požadující odstavení blízké CZ atomové elektrárny. Polské uhlí je zřejmě lepší alternativou a kouzelné krabičky, detekující "správný, nejaderný" elektrický proud z mezinárodní přenosové sítě, je přímo masterstich tamních "myslitelů".

2 0
možnosti

Hm... kdyby v tom bylo alespoň zrnko něčeho, co odpovídá realitě, bylo by to věrohodnější. Tohle je jen už na první a velice zběžný pohled hloupost.

Malý tip: snažte se používat pojmy v jejich skutečném významu.

Když někdo přijde a začne tvrdit, že je nebe zelné a tráva modrá, tak ho publikum spíš lituje, že je chudák nemocný.

6 0
možnosti

Já jsem to přeskočil do diskuse hned po přečtení první věty - jestli vzniká při štěpení jádra uranu tepelná energie tím, že se část hmoty přemění na energii.

0 0
možnosti

tady zase někdo chyběl na hodinách fyziky

3 0
možnosti

P33a69v47e10l 65V79é72b83r

12. 4. 2019 15:18

Spíš "Ach ne, už stačilo"...

2 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik