Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jen pro doplnění video, kde je předveden provedený pokus s pulsujícím zdrojem dýmu před křídlem ve zpomaleném záběru.

Je vidět, že se skutečně nespojí stejná místa proudnic, a to především proto, že nad horní stranou křídla je rychlost proudění výrazně zvýšena.

https://youtu.be/UqBmdZ-BNig?t=42

Bernoulliho efekt se tedy projeví - a to mnohem silněji, než kdyby se rozdělená místa jen přesně spojila.

0 0
možnosti
Foto

Proč to píšete mě? Poukázal jsem na dva rozdílné texty na Wikipedii. Máte možnost to tam opravit, nebo napsat nový článek, aby to nemátlo studenty. Na mě už nezáleží, já stejně budu prověřovat teorie, i kdyby je napsal ten největší "génius" ,protože nikdo není neomylný. Jsou badatelé, učitelé a ti, co je jim to jedno. Do které skupiny patříš ty?

0 0
možnosti

Pane Makso, nezlobte se, ale jste totální mimoň. Změny tlaku s rychlostí proudící tekutiny se používá k měření rychlosti v technické praxi a podmínkou dostatečné přesnosti je dodržení minimální rovné délky potrubí s konstantním průřezem, aby se přechodové jevy zúžením či zahnutím uklidnily. Tato měření jsou potvrzena kalibrací jinými principy a na celém světě fungují. Takže Vaše námitky na základě ilustrčního obrázku jsou naprostý blud.

4 0
možnosti

P48a96v84e24l 19V55é29b72r

30. 1. 2019 15:06

Ale pochopte: Panu Maksovi na "skutečné skutečnosti" nezáleží. Pro něho je skutečností to, co on za skutečnost prohlásí a nějaký pokus, či každodenní zkušenost ho nerozhází. A když na rozpor v jeho tvrzeních poukážete, označí vás za chytrolína a vůbec osobu nedůvěryhodnou. A máte to...

3 0
možnosti
Foto

Snad jen krátký citát:

Kdyby jsme umístily na zúženou trubici ještě jednu manometrickou trubici p3 blízko výtoku kapaliny, tak by jsme naměřili nulový tlak a rychlost kapaliny v3 by byla větší než v2.

Zdroj: https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=697836

Pokud autor uznává, že platí zákon zachování hmoty, tak je tvrzení o v2 a v3 nesmyslné. Potrubím musí přece protéká stále stejné množství vody. Zabírá-li ta voda stále stejný průřez, má stejnou hustotu a nikde jí nepřibude ani neubude, musí mít také stále stejnou rychlost.

Tlak bude sice klesat, ale jen proto, že na úkor tlakové energie se pokrývají ztráty třením o povrch trubice.

Pokud by se trubice o kus dál zase rozšiřovala, tlak poroste.

Mimochodem: tohoto principu užívaly kdysi sací injektory na parních lokomotivách. Díky využití bernuliho jevu dokázaly vytvořit jen díky vhodnému tvaru trubic nižší i vyšší tlak, než byl tlak páry která do nich vstupovala.

2 0
možnosti
Foto

Pane Jelene, pokud jste nepochopil princip na kresbě A, a tvrdíte, že v otevřené trubici musí být stejný tlak, protože je tam stejná rychlost, tak jste vedle jako jedle. Je rozdíl, mezi tím, jestli se jedná o kapalinu, nebo plyn a tady je ta chyba, protože letadla létají v "plynu" , takže se Bernoulliho princip nedá použit.

0 1
možnosti

Ony se na křídle uplatňují oba mechanismy. Při výuce se to demonstruje s páskem jemného papíru, stačí kousek toaleťáku. Podrží se okrajem proti ústům, jako by to byla náběžná hrana. Útržek visí dolů a když se důrazně foukne těsně pod okraj, papír se zvedne podle Newtona, když se důrazně foukne těsně nad okraj, papír se opět zvedne, tentokrát podle Bernoulliho.

3 0
možnosti
Foto

Naprosto souhlasím. Přesto se Bernoulliho princip nedá použit k vysvětlení vztlaku u křídla letadla, protože se jedná o uzavřený prostor, kdežto letadlo se pohybuje v prostoru otevřeném:-).

0 2
možnosti

;-D

Přestože se vzduch nad horní plochou křídla opravdu pohybuje rychleji než pod dolní, není pravdou, že by se částice vzduchu rozdělené na náběžné hraně křídla za křídlem opět setkaly

Zdroj: https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=69783

Tak si vygooglujte na youtrubce nějaké video, kde je křídlo v aerodynamickém tunelu. Tam uvidíte, že se proudnice zase spojují.

0 0
možnosti

Kdyby se nespojily, bylo by tam vzduchoprázdno. :-)

1 0
možnosti

P85a36v84e65l 15V26é41b22r

29. 1. 2019 14:59

Přečetl jsem jenom první odstavec a dospěl k názoru, že ten pán neví vůbec nic. S bohorovností sobě vlastní tvrdí nesmysly. Ale podstatu světa - to vysvětlovat chce.

3 0
možnosti
Foto

No to bude asi tím, že čtete jen první odstavec a už víte, co je nesmysl. Proto to tak vypadá. Chytrolínů je tady vždy dostatek. Vysvětlete tu podstatu světa vy;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik