Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

PS: V těchto rozborech je mě vnucováno, co si myslím, nebo nemyslím. Pán je asi jasnovidec. Píšu pán, protože se ani nepodapsal celým svým jménem a schovává se. Ani se mu nedivím, protože napsat tolik nesmyslů, tak bych se rovněž nepodepsal.;-D

0 0
možnosti
FV

Tady bych neměl téměř žádnou výhradu, až na to, že akreční disk nevzniká třením

Zdroj: https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=756734

To5o jsem myslel.

0 0
možnosti
Foto

Pene Františku, je jasné, že když vytrhnete větu z kontextu, tak se najednou zdá, že nemá smysl a protiřečí si. Pokud si ale přečtete text před tím, s kterým souhlasím, až na jednu větu, tak to najednou smysl dává.

Protože urazit tyto vzdálenosti trvá světlu dlouho, dnes většinou pozorujeme již neexistující objekty. Přesný mechanismus fungování kvasaru dosud není plně objasněn. Jedna z vědeckých teorií říká, že jde o aktivní jádra velmi starých galaxií, v jejichž středu se nachází obří černá díra. To kvasary řadí mezi aktivní galaxie. Okolní hmota do této černé díry padá, vytváří akreční disk, který se třením intenzivně zahřívá. Padající žhavá hmota se zbavuje energie elektromagnetickým zářením ve všech oblastech spektra. Wikipedie.

Zdroj: https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=756734

0 0
možnosti
FV

Okolní hmota do této černé díry padá, vytváří akreční disk, který se třením intenzivně zahřívá.

Zdroj: https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=756734

Kde jste tedy vzal, ze akrecni disk vznika trenim?

0 0
možnosti
Foto

Pane Valeši, došlo k omylu z vaší strany. Vždy v úvodu cituji Wikipedii, kde se opravdu píše, že,,,,,,Okolní hmota do této černé díry padá, vytváří akreční disk, který se třením intenzivně zahřívá....... ale v zápětí tento blud Wikipedie

opravuji, že sice .......Okolní hmota do této černé díry padá, vytváří akreční disk, který se sice zahřívá, ale ne třením, nýbrž gigantickým tlakem, jež způsobuje nesmírná gravitace.

Takže jsem nikdy nenapsal, že akreční disk vzniká třením. Nevím jak jste k tomu došel, protože je to naemysl.

Děkuji za zmatený příspěvek a jsem rád, že se vysvětlil. Nerad bych, aby se moje myšlenky pochopily nesprávně.

Děkuji.

0 0
možnosti

Julku, zkus si udělat jednoduchý pokus. Vezmi nafukovací balónek, rozmísti na něj drobné samolepky. Potom začni nafukovat. Víš, co uvidíš? Každá samolepka se bude vzdalovat od jiné, ty vzdálenější rychleji. Která z nich bude středem rozpínání? Můžeš si klidně vybrat kteroukoli z nich. Ode vše se bude balónek rozpínat a ostatní samolepky se od nich budou vzdalovat. Je zvláštní, že tohle nevíš. Asi je to proto, že nabízíš vlastní fantazie bez opory ve znalostech.

Jinak jsem si povšiml zajímavé věci: jak se podle tebe na NEUTRONOVÉ hvězdě vezmou ty ELEKTRONY? Posledně jsi udělal podobnou chybu, potom ses pokoušel nějak vymluvit, protože ty přece chyby neděláš, ale proč jsi ji udělal znovu?

2 0
možnosti
Foto

Nazdaz Jeníku, jsem rád, že tě opět zajímají záhady vesmíru.

Pokus s nafukováním balonku znám, protože ho prezentoval známý Michio Kaku.

Jsou to pošetilé představy sci-fi vědců, kteří musí zaujmout publikum, protože se tím živí a vždy najdou dostatek věřících, kteří nepřemýšlí a na jejich triky naletí.

Vesmír není balonek a galaxie se nenacházejí na ploše, nýbrž v prostoru. Nazýváme to 3D prostor, tedy třírozměrný prostor, který je ve všech třech rozměrech k sobě kolmý.

Samozřejmě, existují bludné teorie, kdy se ke třem rozměrům přidá čtvrtý (čas) a vznikne časoprostor a pak ještě další a dálší a tak máme XD prostor, který někteží experti zlednoduší na 2D a udělají z vesmíru balonek, který nafukují.

Pokud zůstaneme pevnýma nohama na Zemi a přesvědčíme se, že existuje pouze 3D a galaxie jsou rozmístěné v tomto prostoru a uvěříme že se galaxie od nás vzdalují, což je zase chyba, protože můžeme konstatovat, že se galaxie od nás VZDALOVALY a dnes se třeba přibližují, jako naše nejbližší galaxie v Andomédě, zjistíme, že to ve vesmíru netí tak jednoduché.

Podle posledních pozorování se naopak galaxie k sobě přibližují a tvoří klastry (kupy) a ty se opět přibližují a tvoří superklastry (nad kupy) a tyto superklastry se spojují ve filamenty, které tvoří řetězce a vše to připomíná šedou kůru mozkovou pod mikroskopem.

Jeniku, chybu může udělat každý, ale pokud víš, ve vesmíru se nachází velké množství prachu a plynů. Atomy plynu se skládají z atomového jádra a obalu, který jak víš, tvoří ELEKTRONY. Tohoto materiálu je ve vesmíru takové množství, že se z něj může vytvořit hvězda i s planetami.

Pokud se takový plynný materiál dostane do blízkosti černé díry, kde panuje gigantická gravitační síla, která tento materiál stlačuje až ke stavu fúze, tak je jasné, že začne "svítit", tedy vyzařovat elektomagnetické vlny všech frekvencí.

Bohužel zde není více místa na podrobnější vysvětlování, takže můžeš věřit mě, nebo Michiovi Kakuovi o nafukování dětských balonků.

0 0
možnosti
JL

Proč takový vizuál, když Pán Bůh Hospodin JHV, jak praví Kniha knih, jediná Kniha, Bible svatá, to vše dělal jen jako dekoraci, aby se člověk nenudil, když v noci nemůže spát. ? Země je střed Všehomíra, ja praví Kniha knih, a jediný smysl existence vesmíru je, že člověk - nahá opička - si tady má prožít utrpení a svobodně ukázat, že miluje Boha? Nedává to smysl, vědci asi pozorují nějaký film, který JHV Hospodin či Ďábel, Satan, Protivník vysílá, aby nás nahaté opičky zmátl a my více hřešili čuměním na nebe.?;-O??EUEUV

0 0
možnosti
Foto

Pane Libenský, je vidět, že jste hluboko věříci člověk a jedinné co pokládáte za smysluplné, jsou slova Bible, knihy knih, která má základ někde v minulosti a kterou napsal rovněž člověk. Od té doby uplynulo mnoho roků a poznání člověka novodobého již neodpovídá bludům člověka minulého.

Jestli to není naopak, kdy člověk v minulosti si vysnil "nějaký film" o Bohovi, který spasí všechny věřící a potrestá ty nevěžící, ale až po smrti.

Je to typicá manipulace s lidmi, kteří nemají vlastní myšlení a spoléhají se na pomoc "někoho". Já vás přesvědčovat nebudu, ale také nebudu mlčet. Každý si musí vybrat cestu sám. Věda, nebo víra.

Děkuji vám za příspěvek do diskuse.

0 0
možnosti
JM

Rudý posun není způsoben filtraci ale opravdu Doplerovym efektem. Jedná se totiž o posun konkrétních spektrálních čas konkrétních prvků tedy hlavně vodíku

0 0
možnosti
Foto

Pane Macháčku. Rudým posuvem se zabývám již mnoho let, takže to není nějaké plácnutí, bez důkazů.

Pokud si prohlédnete frekvence elektromagnetických vln z kvazarů, tak zjistíte, že chybí, nebo jsou velmi zeslabeny vyšší kmitočty, oproti těm nízkým.

Pokud se jedná o Dopplerův efekt, tak se musí posunou všechny kmitočty stejně a ne jen některé a jiné nikoliv, nebo se dokonce některé zeslabí, nebo zmizí.

Jako další nesrovnalost je, že se tento "rudý posuv" kmitočtů odehrává všemi směry stejně, jako by byl Velký třesk v místě naší Země. Už to, že se naše sluneční soustava pohybuje rychlostí asi 270 Kms a na tento "rurý posuv" to nemá žádný vliv je přínejmenším důkaz, že se o rudý posuv nejedná.

Děkuji za příspěvek a přeji dobrý den.

0 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik