Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To je ale pokladate otázku zda je lepší nějaká představa nebo žádná. Obavám se ale ze bez představy nelze najít reseni, protože potom by jste brali věci tak jak jsou a jste zpátky na stromě ... filozofovat lze potom o tom zda by to nakonec nebylo lepší ;-)

... ale uz šíření vlny prostorem je představa ... a rovněž i částicová představa prostoru částici které rotují a které nerotují je take představa ... a jsme u teorii ... a teorie může jen vysvětlovat a případně pobizet k hledání nových reseni nových výpočtu novým potvrzením představ novým experimentun ... např. proč hmotné těleso se může pohybovat pouze na základě gravitačního zrychlení a nemohou dosahovat vyšších rychlosti ale pouze pomalu postupne koncentrovat za postupného uvolňování energie a rozpínání vesmíru ... nebo jak to ze se vlny v prostoru nekříží a vzájemně neruší a mohou tak bez omezeni přistupovat prostorem všemi směry.

0 0
možnosti
Foto

Představa je určitě pro pochopení dobrá. Když někomu vykládám, jak funguje počítač, také často používám pro názornost představu, že uvnitř běhají trpaslíčci s kyblíčky, ve kterých přenášení jedničky a nuly. Za stejně dobrou považuji i představu světlonosnného éteru.

Problém nastane, když ta představa začne být omezující.nebo z ní vyplynou důsledky, které už nejsou skutečné. Do počítače není potřeba dávat krmivo ani kydat hnůj. Takže s představou trpaslíčků bude něco špatně. V éteru dopadají jinak exparimenty, které by měly ukázat jeho existenci. Takže i s touto představou je něco špatně. Vy se svou rotací nejste schopen uvést konkrétní hodnoty toho, jak moc co rotuje a jak se to zpštně projevuje. Takže asi také něco špatně.

Co se týče vln, které se neruší: tam pokusy ukázaly opak (vysokoenergetické záření se může při vzájemném křížení měnit na částice - https://arxiv.org/abs/1810.04602). Takže i Vaše závěry, že se vlny neruší, jsou nejspíš špatně.

0 0
možnosti

To jsme ovšem tam kde již jsme byli - vysvetlete tedy jak se energie uvolněna fúzi dostane ze Slunce na Zemi - já jsem to popsal a Vy jste za sebe uvedl názvy teorii a kapitolu 28 ... chce to ale popsat základními pojmy ... na kap. 28 jsem se ještě nestačil podívat ale podívám se ... prilis si neumím představit jak jak se vlna šíři ničím ...

Teorie nic nepočítá ale vysvětluje a předvídá od toho je to taky teorie ... podle teorie pak jde případně upravit experimenty či případně vzorce a získat potřebné výsledky.

Pokud M. pokus nic nenaměřil tak to bud znamená ze éter neexistuje nebo to není vhodný experiment. Přesnost u měření nuly pak může byt klidně i 100% ;-)

0 0
možnosti
Foto

Nedostatečná představivost není důkazem neexistence jevu.

Pole (gravitační i elektrické a magnetické) se zjevně šíří prostorem. Jakmile přijmeme tuto skutečnost, tak už šíření elektromagnetických vln vyjde jako přímý matematický důsledek absolutně paltící ryhclosti světla ve vakuu.

Teorie ve fyzice předpovídají výsledky experimentů. Konkrétní hodnoty těch výsledků. Vzorce jsou pevnou součástí fyzikálních teorií a výpočty pevnou souičástí jejich ověření. Pouze v populárních článcích a pořadech se ty vzorce pokud možno vynechávají, protože ne každý rozumí jazyku matematiiky.

K Michelsonovu experimentu připomínám, že ten sice naměřil nulovou rychlost vůči hypotetickému éteru, ale podobné experimenty naměřily například změny rychhlosti světla v proudící vodě nebo v rotujících soustavách. Pro hypotetický éter z toho vyplývají vzájemně si odporující vlastnosti. To je jedním z hlavních důvodů, proč byla koncepce éteru opuštěna.

0 0
možnosti

upřesnění otázky ... Jaká je pozorována nejvyšší rychlost řekněme tělesa těžšího než 1kg, které se lineárně pohybuje?

0 0
možnosti
Foto

Do jaké míry lineárně? A vůči čemu se má pohybovat?

Třeba ty kvasary se jako celek zhruba lineárně pohybují. Přes kilogram také mají.

0 0
možnosti

jestli se zpožďují či zrychlují je jedno prostě ukazují resp. měří jinak.

13:21 blogového času "... představte si že ve vesmíru levitují všude hodiny a vy se na ně díváte ... jednak poběží třeba pomaleji či rychleji než ty Vaše ve vztahu jak se pohybují a také obraz od nich poletí k vám se zpožděním"

v experimentu zjistili že hodiny měří různě čas podle toho jak se pohybují - resp. je to problém hodin nikoliv času - předpokládám že výsledky vyhodnotili nakonec v jednom stejném čase a místě ;-)

0 0
možnosti
Foto

Ano, zjistili, že záleží na pohybu. A to přesně v množství, které odpovídá předpovědi Einsteinových rovnic.

Jak poznáte který čas je ten pravý a správně běžící, když podle měření hodinami je čas relativní?

0 0
možnosti
Foto

Foton je fotograficky zachycen. To je princip celé fotografie od jejího vzniku.

Není jasné, co máte na mysli "rotujícím fotonem". Pokud polarizaci, tak ta se dá zařídit a kdykoliv i detekovat polarizačním filtrem.

Graf závislosti si přece můžete nakreslit sám. Proto jsem Vám sem psal vzorec.

Co se týče navýšení hmotnosti: Typické je asi ozáření deuteria gama fotonem, po němž se jádro rozpadne na proton a neutron. Součet hmotnosti protonu a neutronu je větší, než hmotnost původního jádra deuteria. Funguje to samozřejmě jen tehdy, pokud má foton energii vyšší než by podle vzorce E=mc2 odpovídalo rozdílu hmotnosti před a po reakci.

0 0
možnosti
Foto

To byla odpověď na příspěvek z 4.2.2020 14:17

0 0
možnosti

"Nevím, jakou rychlostí se pohybuje plazma ve sluneční smyčce, ale bude to rozhodně rychleji, než 1% rychlosti světla."

Tak buď víte, nebo nevíte. To že sem částice slunečního větru přilétají obvykle rychlostmi do 500km/sec není žádný důkaz, že by prostě jen tak díky nějakému gravitonovému éteru začaly ve volném prostoru brzdit.

0 0
možnosti
Foto

Vy nevíte, já nevím, ale to neznamená, že by rychlost nemohl brzdit gravitonový éter. Proč by se tedy z vysoké rychlosti ve smyčce, najednou rychlost snížila na dvě promile rychlosti světla a to velmi brzy po opuštění magnetické smyčky??

Pan Jelen přišel s hypotézou, že by tuto rychlost mohla brzdit gravitace Slunce, ale to se mi nezdá pravděpodobné, protože by to muselo fungovat i opačně, to je, že by se rychlost musela zvyšovat u přibližujících objektů ke Slunci, až na rychlost blízkou rychlosti světla, a to se neděje.

Takže se to podle mě děje ne díky nějakému gravitonovému éteru, ale děje se to v gravitonovém éteru, tedy v prostoru vesmíru, který není prázdný, nýbrž plný polních částic, tedy gravitonů.

0 0
možnosti

Ještě k te rotaci energie - vlastně tou úpravou e = mc2 lze dospět k 1 na 1 = 1 . 1 na 2 = 1 na 3 což by odpovídalo rotaci gravitonu jako jednorozmerneho bodu 1 na 1 nebo dokonce bezrozmerneho bodu 1 na 0 což je rovněž 1. Ale spis bych ti viděl na jednorozměrný bod který svou rotaci vytváří prostorový efekt. Potom vesmír by byl vyplněn rotující energii jednorozměrných bodu (gravitonu) a zbylé prostředí nerotujicich gravitonu (jednirotmernych) k lineárními přenosu energie všemi směry a všech křížení. Volný prostor vytvořeny rotaci gravitonu by byl pro pohyb hmotných částic blížících se i rychlosti světla ale předpokládám kterou částice prokazující hmotnost nikdy nemezu dosáhnout to je určena pouze pro přenos energie prostřednictvím jednorizmernych gravitonu - dokonalých bodu (pripadne i bezrozmernych což by bylo dokonale nic) Mozna je ti scifi ale tomuto modelu bych rozuměl. Rotující prostor v 3d pak notně potřebuje pro svůj vertikální rozměr (vir) charakteristiku v 4d coz je ta čtvrtá dimenze zrychlení/sily - onen kopec dolu ve 3d. Zakřivený časoprostor si nedokáží představit ... vždyť i na wiki píšou ze atomové hodiny se v družicích opozduji ale to přeci neznamrna ze se opozduje čas ... Energie se pohybuje rychlosti světla všemi směry po jednirozmernych gravitonech a hmotné částice se pohybují v 3d prostoru do max 99 procent světla. Černé díry koncentrují hmotu resp. energii a tomu odpividajici koncentrace prostoru resp. ono rozpínání vesmiru.

0 0
možnosti

Otázka zní zda něco hmotného se pohybuje ve vesmíru rychlosti svetla či je to jen 0,998999 rychlosti - např. neutrina. Resp. rychlostí světla se může pohybovat je energie v rotaci gravitonu cii v lineárním pohybu po gravitonech.. Vesmír by pak byl vyplněn rotujícími gravitony (hmota) a nerotuicimi gravitony (eter). Velký třesk je dosažení limitu pro koncentraci hmoty/energie a koncentraci prostoru (jeho rozpinani) což je dosazeni limitu kdy tlakem na rotující graviton v cerne dire energie uz nemůže rotovat. Prostor se může rozpínat asi do nekonečna. Primární je aby mohla energie rotovat - resp. byl možný pohyb jako takovy resp. rotace je primární a sekubdar i je lineární pohyb. Pokud by nebyl možný dalsi pohyb čas by se musel opravdu zastavit - ale to je defacto jen odraz a běžel by zase znovu jen symetrický o obrácené nikoliv zpět ... tot takove jedni sci- fi-)

0 0
možnosti
Foto

Několik drobností:

1. Píšete, že "...kde se prostor urychlí téměř na rychlost světla a protony jsou touto rychlostí unášené, čili jsou relativně v klidu k prostoru v trubici." Jakto, že ten "urychlený prostor " nezastaví v místech, kde se trubice kříží? Vizte schéma zapojení a křížení trubic v LHC:

https://www.researchgate.net/figure/The-way-LHC-ring-is-divided-in-sectors-and-octants-The-position-of-the-four-main_fig9_50894626

2. Urychluje se prostor i v lineárních urychlovačích? Kam ten prostor uteče na konci trubice? A nechybí na začátku? (tedy pokud samozřejmě platí Vaše: "... kde se prostor urychlí téměř na rychlost světla ... " )

3. Pokud se ten prostor podle Vás pohybuje: odnese s sebou i světlo (podobně jako vlny na vodě, odnesené proudem řeky)? Urychlit částice ve skleněné trubici na rychlost několika procent rychlosti světla je snadné i v domácích podmínkách. Dalo by se to tedy pozorovat. pozorováním se dá hypotéra o urychlování prostoru dokázat nebo vyvrátit.

0 0
možnosti
Foto

1.Přesto, že jsem prostor popsal jako gravitonový éter, tak si ho mnozí stále nedovedou představit. V klasické fyzice, jež je momentálně uznávaná, je prostor PRÁZDNÝ, to znamená, že v něm není NIC. Proto se v Einsteinových teoriích může pohybovat FOTON nekonečně dlouho prakticky bez ztráty rychlosti.

V Einsteinových teoriích je světlo tok fotonů, ale to jsem již mnohokrát vysvětlil, že to není možné, protože tok fotonů si můžeme představit jako tok řeky, která by se křížila s jinou řekou, aniž by se neovlivnily.

Proto moje představa prostoru je jiná. Prostor není prázdný, nýbrž plný gravitonů. Nepředstavuji si prostor jako Newton, tedy absolutní a statický, spíše jako dokonalý plyn, který je pod stálým tlakem, ale nemá se kam pohybovat, takže je relativně namístě.

Co však v gravitonovém éteru existuje je vlnění všeho druh, jak jsem již mnohokrát popsal. Vlny se mohou mnohokrát křížit, aniž by se navzájem ovlivnily. A to je odpověd na první otázku, proč se může prostor v LHC křížit. Co se pohybuje v trubici je energetická vlna, nikoliv proud gravitonů. Čili energie unáší protony.

2. Protože pohyb prostoru je vlna, nemůže na začátku chybět a na konci přebývat. Již Maxwell vysvětluje ve svých teoriích, že elektron je vždy unášen energií, takže sám elektron bez energie gravitonového éteru je jen částice hmoty.

3.Už jsem vám mnohokrát vysvětlil, že gravitonový éter se nikam nepohybuje, protože nemá kam. Zato světelné vlny se vždy pohybují i když jsem již viděl pokus, jak se dá světlo zastavit. (zda-li to bylo světlo, nebo jen světelný zdroj?)

Čili prostor se urychlit nedá, pouze se dají v prostorů vytvořit vlny, které mohou unášet subatomární částice.

0 1
možnosti

Tak nějak porad nerozumim co je to vlastně ta sila (např. přitažlivost hmoty a přitažlivost a odpudivost náboje elektronu) a energie(zda je to stejně co sila či něco primárního nezávislého na hmotě ani elektrony) resp. to nehmotné presto se projevujíci - je to nějaké pouto mezi všemi částmi vesmíru? Nebo vše je částicové a tedy hmotné (i gravitace i elektromagnetické pole) i díky rychlosti světla, která tomu ty hmotné projevy propůjčuje. Je vesmír skládačka nebo jen éter ... tak nějak v tom Vesmiru litam rychlosti sneka ;-) podobně jako rychlost světla vůči Vesmíru - jako tomu něčemu pokud tím něčím je ...

0 0
možnosti
Foto

Ani se vám nedivím, že tomu nerozumíte. Já jsem byl na tom stejně, dokud jsem nezačal logicky myslet. Celá dnešní fyzika je poskládaná z fragmentů a proto je těžké si představit vesmír jako celek.

Abych porozuměl vesmíru, musel jsem si uvědomit, co je hmota, protože tak jak je hmota popisována, nemusí se každý v tom vyznat.

Že existuje ÉTER, bylo známo myslícím fyzikům již před staletími, jenže si mysleli, že existuje pouze světelný éter, který přenáší pouze světelné vlny, který byl navíc nepochopen a tudíž zavrhnut.

Proto Albert Einstein vytvořil nové teorie, kde éteru není zapotřebí.

Já jsem dožel k závěru, že nejen že je éter nutný k přenosu světelných vln, ale i tepelných vln, radiových vln a vlastně veškerých vln.

Dále se mě podařilo vysvětlit podstatu gravitace, která bez stojatých vln v éteru není možná.

Hlavně je nutné se oprostit od nesmyslů, že existuje přitažlivost, protože tah ve vesmíru neexistuje, pouze tlak.

Samozřejmě vám tady nemůžu vysvětlovat podrobně vše na co se ptáte, ale napsal jsem tady přes třicet článků ve kterých se věnuji nejasnostem dnešní fyziky, takže je snadné si je vyhledat.

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS