Diskuse

Sonda Cassini.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Samozřejmě, že máte všichni pravdu, protože jste si ji přečetli na Wiki, ale nemusí být vše pravdivé co tam stojí napsáno. V době exploze meteoritu, nikdo neměřil okamžité záření, nebo ano? Veškeré důkazy byli vyvozeny, až po rekonstrukci. Samozřejmě výpočty energie musí souhlasit, protože byly přizpůsobeny odhadům hmotnosti a rychlosti. Exploze 0,5Mt TNT se běžně používají v lomech a neslyšel jsem, že by to vybilo okna do vzdálenost 100Km. Kdyby se meteorit skládal z TNT, Pak by to možná souhlasilo, ale pokud byl meteor kamenný, tak co tam mohlo tak rychle explodovat?

První článek byl ,téměř bez ozvy .Ohřev meteoritu třením, nebo od žhavého vzduch před meteoritem, který vznikne stlačením okolního vzduchu?

0 0
možnosti
MS

Myslíte vážně, že se v lomech běžně používají nálože stovky tisíc tun výbušniny, můžete to doložit? 8-o8-o8-o Spíš maximálně kolem tuny.

Několikrát bylo připomenuto, že jaderná fúze zanechává radioaktivitu ve svém okolí. Půltunový zbytek se našel a nutně by musel zářit. Nezáří.

Při nadzvukovém rychlosti roste odpor vzduchu s třetí mocninou rychlosti, většina energie se přemění na teplo. Jsou to složitější děje než uvádíte. Napřed si nastudujte fyziku pro základní, případně střední školy a pak něco pište.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Odpor_prost%C5%99ed%C3%AD

Přečtěte si ještě jednou, že meteorit potřebnou kinetickou energii před vstupem do atmosféry vzhledem k Zemi má. Stlačuje před sebou intenzivně vzduch, a přitom se brzdí. Až to zabrzdění překročí určitou kritickou mez, tak ten vzduchový polštář exploduje a dojde i k poškození tělesa.

1 0
možnosti
Foto

Přesto, že píši česky, mám pocit, že to čtou Tataři. V blogu jsem uvedl, že meteorit měl hmotnost 700 tun a Walda klidně to změní na 0,5 tun. Pokud nečtete správně co píši, je diskuze jen plácání do vody. Čeljabinský meteorit explodoval vysoko nad zemí a o tom píši, tudíž se nejedná o energii dopadu, ale o energii exploze v atmosféře, která byla odhadnuta jako pří explozi megatuny TNT. Otázka byla. kde se vzala taková energie ? Proto jsem se pokusil na to opovědět. Je to pouze moje teorie, samozřejmě se můžu mýlit. Pokud zná někdo jiné vysvětlení, tak sem s ním..:-P

0 0
možnosti
MS

Kinetickou energii meteoritu stále ignorujete? Podle Wiki se síla výbuchu odhaduje s velkým rozptylem na 30 až 500 kt TNT, což s kinetickou energií dobře koresponduje. Jinak 0.5 tuny vážil zbytek tělesa vylovený z jezera.

0 0
možnosti

Uvažoval jste, jež jste článek napsal, že se při jaderných explozích uvolňuje značné množství radioaktivity? Byly v oblasti dopadu meteoritů pozorovány vyšší dávky záření gama či alfa?

0 0
možnosti
Foto

K explozi vodíkové bomby, je nutná uranová bomba, která způsobí radioaktivitu zbylých částic, jako jsou Baryum, nebo Stroncium s velmi dlouhou dobou rozpadu. Částice alfa zmizí okamžitě, stejně jako vlnění gama. Pokud k fúzi dojde jen působením tepelné energie a tlakem, vznikne ze dvou jader vodíku jedno jádro hélia a kde máte nějakou radioaktivitu?

0 0
možnosti
MS

A výpočty středoškolské fyziky jsou pro Vás také blud? Kinetická energie tělesa uvedených parametrů (jde o jejich hrubý odhad) je 1E14J, výbuch1Mtuny TNT má energii 4E14J. Tedy čeljabinský meteorit měl před vstupem do atmosféry energii zhruba 1/4 Mt TNT, ovšem zdaleka ne všechna se uvolnila při výbuchu; snad kolem 20%.

https://technet.idnes.cz/meteorit-celjabinsk-0qs-/veda.aspx?c=A130225_162939_veda_mla

V roli fyzikálního Brouka Pytlíka jste na tomto blogu zřejmě nedostižný.

5 0
možnosti
MS

Sorry, exponenty mají být v obou případech na patnáctou (E15).

0 0
možnosti
MS

Takže viskozita plynu je podle Vás blud? Vy nás ale zásobujete, pane Maksa! ;-D

1 0
možnosti
DT

Ne a také ne. Oboje naprosto špatně.

4 0
možnosti
Foto

Ano, paní učitelko, v knihách to nenajdete, protože já neopisuji texty z knih, ale tvořím vlastní fantazie. Někdy se i stane, že fantazie je najednou realitou a všichni o tom píší jako by se nic nestalo.

0 0
možnosti
PV

P36a45v26e95l 11V29é30b93r

26. 9. 2018 17:00

Pane bože, do čeho ještě budete fušovat?

4 0
možnosti
Foto

Pouze do teorií o vesmíru, bez obav. Váš Bůh je mi svědkem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik