Diskuse

Co je čas?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak už dost. Probíhá tady spor mezi einsteinovci, kteří v jeho teorie věří a odpůrci, kteří je mají spíše jako pohádky, spíše bludy. S tou dilatací času u GPS vlivem rychlosti je nesmysl, a hned podám důkaz. Naše sluneční soustava se pohybuje v galaxii rychlostí asi 270 Kms. Naše planeta obíhá kolem slunce rychlostí asi 30Kms. Rychlosti se během roku sčítají a odčítají, tudíž rozdíl je 60 Kms. Podle Alberta, by se měl měnit na zemi čas, nebo Čas, nebo pauza, nebo snad chod hodin? Možná, že se mění čas na zemi všude stejně a my to nepozorujeme? Jedny hodiny jsou na zemi a kde jsou ty druhé? Čas můžeme porovnávat s pulzary, které jsou dostatečně přesné. A mění se čas? Nemění. Důkaz zvítězil nad teorií.:-P Dilatace času na GPS způsobuje rozdílná gravitace.

0 0
možnosti

Kde jste přišel na to, že Einsteinova teorie relativity je z říše sci-fi? Bez ní by nefungovala ani satelitní navigace, protože ty družice prostě musejí s relativistickými efekty počítat. Odlišná rychlost běhu času při odlišných rychlostech ostatně také byla již změřena přesnými hodinami.

0 0
možnosti
Foto

Tak to nebude odlišný běh času, ale nejspíš této techniky při odlišných funkčních rychlostech.

0 1
možnosti
Foto

Právě jste mě přesvědčil, že ČAS je něco jiného, než čas. ČAS jste povýšil na Boha, takže může existovat nezávisle na hmotě a s prostorem vytvořil ČASOprostor. Tyto bludy jsem již někde četl. Nenapsal to Albert? Škoda, že nepoužíváte ještě více cizích slov, pak by tomu rozuměl už každý. Opravdu slibuji, že budu více studovat, abych ty bludy pochopil, ale bude to náročné, ale hlavně zbytečné, protože na pohádky jsem již starý.:-)

0 0
možnosti

Mel jste jasne uvest , ze dotaz na cas je jen jakoby, jelikoz uz mate vlastni predstavu a nehodlate zvazovat jiny, vic pravdivejsi nahled. Porad se ocasite kolem ubehnute doby, v jejimz intervalu dochazi k dilataci a na to chcete roubovat zamrzly pohyb, ktery na interval doby nema vliv. Na to by jste musel z opacneho konce - skutecny cas, ktery vytvari dnamiku doby se rozebira skrze kvantove teore, tj jestli tu dynamiku navozuje spojite ci nespojite a zachazi to az ke kvantove gravitaci atd. S panbickem to skutecne nema co delat - no to by jeste schazelo. Zastavit cas s velkym C by jste musel do samotne podstaty prostoru, tj odstranit hmotu, s kterou by zmizelo i tkanivo prostoru podle strunaru atd. To co cpete do newtonovskych vzorecku, neni cas, s kterym si hraji kvantovkari, ale pouha ubehnuta doba v ramci deje a to je ten hodinovy cas, nebo zazite ci obecne cas. Jestli jste stary na pohadky, to nevim, ale asi ne, protoze na pohadky mate zrejme patent, ale nemyslim to zle, pouze, pokud Vas to zajima, je dobre si o tom neco precist a u toho popremyslet treba tak, proc uz davno jini a chytrejsi dosli k jinym zaverum nez Vy a proc se nedari zbrourat Einsteina a ze takovych radobyvedcu je, ovsem takovi vychazeji z bulvaru a podle toho to taky vypada. ))))

0 0
možnosti
Foto

Špatně jste si přečetl moji teorii. Já nepíši, že čas je pohyb hodin, ale pohyb hmoty po dráze určitou rychlostí. Příklad. Naše planeta se otáčí a my nepotřebujeme hodiny, abychom poznali, zda je ráno, nebo poledne. Ani nepíšu, že se čas zastaví, když se zastaví hodiny, ale když se zastaví veškerý pohyb hmoty ve vesmíru, tím myslí i pohyb fotonů. Druhá část moji teorie zůstala bez reakce, takže nikdo nezná odpověd na otázku. co dělá rychlost s časem, nebo je to všem jasné?

0 0
možnosti

Odpoved jste dostal, pokud ji vubec hledate. Ze Vam neni neco jasne, neznamena to, ze neni jasne nikomu. Pohyb slunce jsou jako ty hodiny - vnimate ubehnutou dobu. Priroda nas pro tento ucel vnimani doby vybavila pameti, aby se mohly konfrontovat ulozene "obrazy" z drivjejsich jsoucen se soucasnym, protoze pokud by existoval jiny princip, na sto procent by se promitl do daleko uspornejsi skladby mozku bez onoho narocneho ukladani do memory (vesmir, potazmo cas á la ubehnuta doba se skutecne ma zkoumat skrze nas samotne, nez z ucelove fantazie). Vy operujete pouze s dobou, nikoliv se skutecnym casem podilejici se na dynamice intervalu doby. Nejste sam. Jsou takovi, kteri si z casu udelali bochanek chleba a na ruzne sikmych rezech "dokazuji", jak vedle pritomnosti existuje minulost, nebo budoucnost, ale neuvedomuji si, ze operuji s dobou nejakeho intervalu, který skutecne muze byt v kazde vztazne soustave jinak dlouho trvajici a proto porovnavanim zjistujeme dilataci. Presne takove bochankove 3.14coviny a nejen ony jsou pricinou krize filosofie a proto se nikde v tomto smeru neposunujeme, kdyz mrhame cas nad kardinalnimi blbostmi. Dalsi nelogismus mate v pohybu - aby CAS zmizel ci zamrzl, tedy prestal vytvaret dynamiku doby, musite odstranit hmotu, cimz zlikvidujete i prostor a pak uz neni smysl to rozebirat. I extremne podchlazena hmota bez vnitrniho pohybu je hmotou, byt jinych vlastnosti a tudiz CAS se projevuje dale. Co dela rychlost s casem - nastudujte si STR, zivotnost mionu atd. Odpoved sice nenaleznete, pouze princip, ale opet to lze vztahnout na hmotnost, lapidarne, co leti, tezkne (rotujici galaxie by se timto principem obesly bez temne hmoty) a s tim se meni interval doby. Mame dost casu tomu porozumet - veda neni nabozenstvi, ktere uz ted ma ve vsem jasno a diky tomu ustrnulo ve vsech smerech ve stredoveku. Studujte.

0 0
možnosti
Foto

Bohužel, čas poběží dál, i když se zastaví všechny hodiny. :-) Čas není pohybem žádných hodin.

0 0
možnosti

Tak to přesně je. Čas je věčný. Víte proč se snaží lidé dostat ve sci-fi filmech do minulosti či budoucnosti se strojem času? Protože chtějí uniknout ze současné reality a změnit něco, co už se nedá napravit.

Potíž je v tom, že čas je věčný jako Bůh je věčný a vše stvořil ve Svém čase tak, aby člověk byl před ním bez výmluvy. To stejné platí i o faktu, že každý z nás se nerodíme do stejného světa dvakrát, ale jen jednou, abychom neunikli odpovědnosti za své činy před Bohem, co jsme za svůj život ve svém těle dělali.

0 0
možnosti

K tomu Vašemu DUKAZU. Pisek v presypacich hodinach, hodiny s rucickami atd ukazuji ubehnutou dobu (cas), nikoliv CAS. Rucicky se zastavi, nebo je nekdo zastavi, pisek se dosype, nebo nekdo jej vysype a ani to nijak neovlivni CAS, pouze merenou dobu v ramci nejakeho intervalu. Kdyby jste extremne podchladil hmotu, jeji vnitrni pohyb sice ustane (opomineme zbytkovou energii), pak v ramci nejakeho experimentu se zcela jiste pocita s dobou (casem), za kterou se neco projevi, ale to neni CAS, ktery samostatne neexistuje, ale doba, protoze CAS je uzce spjat s hmotou v prostoru (prostorocas), coz vytvari onu dynamiku doby, ktera limituje rychlost svetla v konkretnich podminkach, napr z dusledku gravitacniho pole je nekde svetlo pomalejsi, tudiz i cas (interval merene doby) je delsi, ale to nepozname, pokud to neporovname a proto je rychlost svetla konstantou, tedy vsude c. Vzorecky, t=s*v-1 apod. skutecne operuji s casem v ramci nejakeho intervalu, ale proc? Protoze je to jen ubehnuta doba za lomitkem, pouze nase hodnota - imaginarni a proto muze "existovat" jakoby oddelene. Proto nelze provozovovat "The Time Machine", jelikoz fikce je zalozena na manipulaci s dobou (imaginarni polozkou), nikoliv skutecnym CASEM vazaneho na hmotu a prostor, ktery je o dynamice doby a proto kdyz se porovnava doba z inercialnich ci neinercialnich soustav (treba GPS), muze byt timto kazda jina. Limit rychlosti informace (svetla) je odrazem sveho prostredi (prostorocasu), coz ma za nasledek kauzalitu. Akauzalni projevy existuji, ale informace se jich neucastni. Proto nelze cestovat rychleji nez svetlo, protoze hmota je informace a dusledek informace se nemuze vynorit drive nez pricina informace. Mozna to jde virtualne s hrani si s dobou(!) v nejake PC hre, ale i v ni dusledek nasleduje po pricine. Diky kauzalite existuje nas vesmir a teorie jsou spravne. Jejich obchazeni se deje pouze ve scifi, aby nebyla u pohadek nuda. Studujte a u toho premyslejte, aby jste nedopadl jako nekteri...)))

2 0
možnosti
Foto

Ano, čas je všude ve vesmíru toutéž pauzou či trváním hmotných dějů, které svými proměnami mění dobu a délku svého trvání. Jinak čas jako nějaká taková podobná veličina, která by mohla opačně svými změnami ovlivňovat hmotné procesy, neexistuje. Nemůže se sám zrychloval nebo zpomalovat (viz některá kosmologická konstatování). Čas není vázaný na hmotu a prostor, to jen hmotné procesy, odehrávající se v nezávislém a patrně nekonečném prostoru (z hlediska našeho chápání), probíhají v určitém čase. Tyto hmotné procesy (třeba našeho vesmíru) mohou být zde ale ukončené a mohou mít i třeba nekonečné další pokračování za hranicemi vlastního prostoru. Proto i pojem "prostoročas" je nepřesný nebo i nesprávný. Lépe zní: "hmota v prostoru a čase".

0 1
možnosti

Ano, pokud se přibližuje rychlosti světla. Nemluví se o tom, že se musí nutně tou rychlostí světla pohybovat, vy ale argumentujete, že se rychlostí světla hmota nepohybuje, tudíž je to nesprávně. Ale nikdo netvrdí, že se hmota rychlostí světla pohybuje.

Typický klam, kdy autor nějak zprzní správnou teorii a pak ji (zprzněnou) slavnostně) vyvrátí. :-)

1 0
možnosti

:-)R^

JJ, nejdrive k obrazu svemu a pak snuska nesmyslu.

0 0
možnosti
Foto

Čas jako fyzikální jednotka má hodnotu a význam jen jako pauza či trvání děje. Nic jiného v tom není. Vůbec tedy neexistuje, proto se sám o sobě nemůže ani zrychlovat či zpomalovat (viz některé kosmologické nesmysly).:-)

0 2
možnosti

J15i40ř90í 69U91r14b50a39n

27. 7. 2018 19:50

Pro začátek a na začátek: čas není fyzikální jednotka! No a zbytek v tomto duchu už ani nemá smysl komentovat Rv

0 1
možnosti

Mně by se to víc líbilo naopak. Není pohyb důsledek času? Když vezmu s=v*t, tak vidím, že bude-li čas nulový, dráha s bude také nulová, i kdyby se rychlost blížila rychlosti světla ;).

0 0
možnosti
Foto

Pohyb není důsledek času, nýbrž fyzikálních a chemických dějů, které probíhají v čase.

0 2
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik