Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kvasary a magnetary.

Popisuje dnešní kosmologie věrohodně kvasary a magnetary? Jsou představy dnešních fyziků o vzniku elektromagnetických vln, věrohodně vysvětlené, nebo se opět vychází z bludných představ minulého století? Pokusím se odpovědět.

Snímek kvasaru PKS 1127-145 z Rentgenové observatoře Chandra, zřetelně je vidět polární výtrysk   Wikipedie.

Kvazar, kvasar (transkripce anglického akronymu QUASi-stellAR radio sources) je vesmírné těleso s výrazným rudým posuvem spektra. V optickém dalekohledu se jeví jako hvězda, tedy jako bodový zdroj světla. Sloanova digitální prohlídka oblohy (SDSS) jich objevila přes 200 000.    Wikipedie.

Některé kvasary mění velmi rychle svoji svítivost, z čehož se usuzuje na jejich malou velikost (těleso nemůže měnit stavy rychleji, než trvá přenos informace z jednoho jeho konce na druhý, přičemž informace se šíří nejvýše rychlostí světla).  Wikipedie.

Tato věta mě zaujala. Proč by musely být kvasary malé velikosti a proč by nemohly měnit (navenek) stavy rychleji, než trvá přenos informace z jednoho jeho konce na druhý, přičemž informace se šíří nejvýše rychlostí světla).  Přičemž se ta informace šíří vesmírem miliardy roků.

Mechanismus fungování

U všech známých kvasarů se rudý posuv z pohybuje přibližně od 0,1 do 7. Ten je pravděpodobně důsledkem Hubbleova zákona, z čehož plyne, že vzdálené kvasary musí vyzařovat více energie než desítky běžných galaxií. Nejbližší kvasar je vzdálen 240 Mpc, nejvzdálenější známý 5 500 Mpc, většina leží více než 1 000 Mpc od Země. Protože urazit tyto vzdálenosti trvá světlu dlouho, dnes většinou pozorujeme již neexistující objekty.  Wikipedie.

O rudém posuvu jsem již napsal blog, kde rozpínání vesmíru popisuji jako blud, protože se nejedná o Dopplerův jev, nýbrž o odfiltrování vyšších kmitočtů, jako v zakouřené místnosti.

Protože urazit tyto vzdálenosti trvá světlu dlouho, dnes většinou pozorujeme již neexistující objekty. Přesný mechanismus fungování kvasaru dosud není plně objasněn. Jedna z vědeckých teorií říká, že jde o aktivní jádra velmi starých galaxií, v jejichž středu se nachází obří černá díra. To kvasary řadí mezi aktivní galaxie. Okolní hmota do této černé díry padá, vytváří akreční disk, který se třením intenzivně zahřívá. Padající žhavá hmota se zbavuje energie elektromagnetickým zářením ve všech oblastech spektra.   Wikipedie.

Tady bych neměl téměř žádnou výhradu, až na to, že akreční disk nevzniká třením, nýbrž nesmírným tlakem, jež způsobuje gigantická gravitece černé díry.

Některé kvasary ale přestávají vyzařovat v řádu let místo očekávaných mnoha tisíců let, což jen ilustruje dosavadní nepochopení mechanismu. A také i náhlost jejich „zapnutí“ neodpovídá dosavadním představám.    Wikipedie

Protože je černá díra objekt s neuvěřitelnou gravitací, takže "nasává", nejen hvězdy a planety z okolí, ale hlavně prach a plyny, které stlačuje a tím vytváří elektromagnetické zářeni všeho druhu. Pokud se tento plynný a prašný material nenachází v blízosti, nemůže se ani vytvořit akreční disk a tím zářeníustává.

OVV kvasary

V optickém oboru prudce se měnící kvasary (Optically Violently Variable Quasars) jsou kvasary se silným rádiovým zářením se spojitým spektrem, které má mocninný charakter směrem k rádiové oblasti (způsobený netermální emisí), a se silnými emisními čarami. Od běžných kvasarů se odlišují prudkými, velmi nepravidelnými změnami jasnosti v optickém i rádiovém oboru. Často jsou roky bez výrazných změn, a pak náhle zjasní o několik magnitud během týdnů i dnů (tzv. outburst). Záření je navíc lineárně polarizované, což znamená, že se v okolí zdroje nachází materiál (většinou prach), na kterém k polarizací dochází. Počet katalogizovaných OVV kvasarů je kolem deseti.

Přesný mechanismus fungování kvasaru dosud není plně objasněn, ale plně opovídá mojí teorii o "nasávání" prachu a plynů. Protože nasávání je mylně považováno za sání, které je vlastně nesmysl, protože každý pohyb plynů je způsobené tlakem.

Gravitační tlak u povrchu černé díry způsobuje podobný efekt jako tlak uvnitř hvězd. Generuje se velké množství tepelné a světelné energie, která je gigantická, takže přesvítí i všechny hvězdy v galaxii.

 

Magnetar

Vyrenderovaný koncept magnetaru se zvýrazněnými siločarami supersilného magnetického pole.  Wikipedie.

Magnetar je neutronová hvězda s extrémně silným magnetickým polem. Rozpad nestabilní kůry doprovází mohutné emise vysokoenergetického elektromagnetického záření, především rentgenového a gama záření.   Wikipedie

Teoreticky tyto objekty předpověděli Robert Duncan a Christopher Thompson v roce 1992. Během následujícího desetiletí byla magnetarová hypotéza široce akceptována jako možné fyzikální vysvětlení pozorovaných objektů jako jsou SGR (Soft gamma repeater – zdroj opakovaných záblesků měkkého gamma záření) a AXP (Anomalous X-Ray Pulsar – nepravidelný zábleskový zdroj rentgenového záření). První magnetar detekovala v roce 1998 Chryssa Kouveliotou z Marshallova kosmického letového centra v NASA.  Wikipedie

Tyto teorie mě případají již velmi zmatené. Proč by se měla velká neutronová hvěza rozpadat? U tak velkých neutronových hvězd, bývájí i neuvěřitelně velké gravitační tlaky, takže veškerá látková hmota na povrchu září a elektrony vytvářejí přímo proudové "řeky" a tím indukují vůbec nejsilnější magnetické pole, jež může ve vesmíru vzniknout.

Co říci na závěr? Samozřejmě jsou to pouze moje hypotézy, představy, které nemusí být pravdivé, ale také mohou, protože vycházejí z logického myšlení a nejsou ovlivněny kvatovými a relativistickými teoriemi.

 

 

Autor: Julius Maksa | pátek 4.9.2020 22:47 | karma článku: 8,74 | přečteno: 595x
  • Další články autora

Julius Maksa

Gravitační teorie Nikolase Fatio de Duilliera.

Nicolas Fatio de Duillier představil první verzi svých myšlenek o gravitaci v dopise Christiaanovi Huygensovi v roce 1690. Bezprostředně poté si přečetl její obsah na zasedání Královské společnosti v Londýně.

17.9.2020 v 14:02 | Karma: 8,76 | Přečteno: 619x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Le Sageova teorie gravitace.

Le Sageova teorie gravitace je kinetická teorie gravitace, kterou původně navrhl Nicolas Fatio de Duillier v roce 1690 a později Georges-Louis Le Sage v roce 1748. Proč se tato teorie neujala. Pokusím se o vysvětlení.

8.9.2020 v 13:42 | Karma: 9,42 | Přečteno: 593x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Pulsary a gravitační vlny.

Jsou opravdu pulsary přírodní útvary, nebo to jsou umělé vesmírné majáky, podle kterých se orietují mimozemští vesmírní cestovatelé? Jaký je rozdíl, mezi vlnami pulsarů a gravitačními vlnami ? Pokusím se na tyto otázky odpovědět.

25.8.2020 v 17:46 | Karma: 9,21 | Přečteno: 463x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kontinuální a vlnová rychlost částic.

Jaký je rozdíl, mezi kontinuální rychlostí částic a vlnovou rychlostí částic? Jaký je rozdíl, mezi kinetickou energií přímočarého pohybu a kinetickou energií rotačního pohybu? Existuje potenciální energie, nebo je to jen berlička?

3.8.2020 v 16:07 | Karma: 8,91 | Přečteno: 503x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Teplo z fúze.

Můžeme dosáhnout vznik tepelné energie pouze tím, že budeme zahřívet vodík, až nastane jaderná fúze a tím získáme další tepelnou energii? Vzniká teplo ve Slunci zahříváním hmoty? Může vzniknout jaderá fúze ve vakuu?

28.7.2020 v 23:00 | Karma: 10,86 | Přečteno: 643x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik