Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neutrina č.1.

Jsou neutrina tak záhadné částice, jak se uvádí? Mohou neutrina procházet naší planetou? Můžou za vznik neutrin atomové elektrárny a atomové bomby? Dopadají na naši planetu neutrina i z vesmíru a proč? Odpovím postupně na všechno.

Co je neutrino a jak ho popisují na Wikipedii?

Neutrino a antineutrino jsou elementární částice ze skupiny leptonů. Neutrino vzniká při jaderných reakcích, které zahrnují beta rozpad. Má spin ? / 2 {\displaystyle \hbar /2} , a proto patří mezi fermiony. Jeho hmotnost je velmi malá ve srovnání s většinou elementárních částic, avšak poslední experimenty ukazují, že je nenulová. Jeho elektrický náboj je nulový, nepůsobí na něj ani silná ani elektromagnetická interakce, ale jen slabá interakce a velmi málo také gravitace. Nereagují proto prakticky vůbec s okolním prostředím a je velmi obtížné je detekovat. Jde o stabilní částice – nepodléhají tedy samovolnému rozpadu. Wikipedie.

Takže se podívejme, co se vlastně při jaderných reakcích děje.

Jaderná energie je energie vázaná v jádře atomu a lze ji uvolnit pomocí jaderných reakcí. Wikipedie

Je pravda, že.....Jaderná energie je energie vázaná v jádře atomu ? No samozřejmě, že je to blud, protože je nemožné tak velké množství energie "vázat" do malého atomu. Tak odkud se bere tak gigantická energie, při nukleárním štěpení? Musíme se podívat, co se vlastně při štěpení jádra uranu děje?

  Obrázek 1.  Rozpad atomového jádra uranu.   Wikipedie.

 

Štěpná jaderná reakce

Neutron pronikne do jádra uranu, je absorbován a tím se předá tomuto jádru tolik energie, že se rozkmitá a rozdělí se většinou na dva odštěpky, které se od sebe velkou rychlostí vzdalují. Jsou však velmi brzy brzděny nárazy o okolní atomová jádra a jejich pohybová energie se mění na energii tepelnou.    Wikipedie.

Je takové vysvětlení pravdivé? Májí ty dva odštěpky takovou energii, aby to stačilo na tak gigantickou energii, jež jaderný rozpad produkuje? Ani náhodou a hlavně, jak se ta nárazové energie mění na teplo?

Tyto zastaralé představy vyplývají z mechaniky makro prostoru, kde tomu tak opravdu je. Rozpad atomového jádra se, ale odehrává v mikro prostoru, kde vládnou úplně jiné podmínky.

To, že do jádra uranu 92/235 narazí neutron a stane se z něho uran 92/236 je jasné, ale co se stane pak, aby se "vyrobila" tak gigantická tepelná energie?

Einstein se domníval, že se při rozpadu změní malá část hmoty na energii a dokonce mu to i vyšlo v jeho přizpůsobeném výpočtu. Ale to bychom vyvrátili zákon o zachování hmoty a zachování energie a navíc to vůbec nevysvětluje, jak vznikají tepelné vlny, které mají procentuálně největší zastoupení, při této reakci.

Nově se uvádí, že se nukleární energie uvolní z vazební energie, což už je přijatelnější, protože se pouze přemění jedena forma energie na jinou. Ale co tvoří tuto vazební energii? Ti co pravidelně čtou moje blogy, tak už tuší, nebo i vědí. Ano, je to energie gravitonového éteru, jež stlačuje atomové jádro gigantickou silou.

Když do jádra uranu 92/ 235 narazí neutron velkou silou, nestane se většinou nic. Neutron se musí připojit k jádru tak, aby způsobil nevyváženost rotujícího jádra a tím odstředivá síla roztrhne atomové jádro na dva fragmenty. Tato odstředivá síla, je jen nepatrně větší, než je přitlačivá síla gravitonového éteru, který se snaží tyto dva fragmenty opět spojit.

Jenže tyto dva fragmenty začnou rotovat a revoltovat (obíhat) kolem svého těžiště a tím vytvářet tepelné odpudivé vlny v gravitonovém éteru, takže se již nemohou znovu spojit. A to je vysvětlení, proč se při rozpadu atomového jádra vytváří tak gigantické teplo. Je to přeměna energie gravitonového éteru na energii tepelnou.  Zbývá vysvětlit, proč hmotnosti fragmentů jsou menší, než hmotnosti původního atomového jádra uranu.

Řešení úbytku hmoty se nachází na začátku blogu. Při rozpadu atomového jádra uranu se oddělí několik neutronů, přesný počet nejde zjistit, většinou to bývá jedem až tři a také mnoho neutrin, které jsou ještě menší než elektrony, tudíž na ně působí  elektromagnetické síly odpudivě, takže můžou procházet mezi atomy, velkou masou hmoty látkové, aniž by narazily.

V příštím blogu se pokusím vysvětlit vznik neutrin při termonukleární reakci na Slunci i jinde.

 

 

 

Autor: Julius Maksa | sobota 11.7.2020 14:32 | karma článku: 12,68 | přečteno: 577x
  • Další články autora

Julius Maksa

Gravitační teorie Nikolase Fatio de Duilliera.

Nicolas Fatio de Duillier představil první verzi svých myšlenek o gravitaci v dopise Christiaanovi Huygensovi v roce 1690. Bezprostředně poté si přečetl její obsah na zasedání Královské společnosti v Londýně.

17.9.2020 v 14:02 | Karma: 8,76 | Přečteno: 619x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Le Sageova teorie gravitace.

Le Sageova teorie gravitace je kinetická teorie gravitace, kterou původně navrhl Nicolas Fatio de Duillier v roce 1690 a později Georges-Louis Le Sage v roce 1748. Proč se tato teorie neujala. Pokusím se o vysvětlení.

8.9.2020 v 13:42 | Karma: 9,42 | Přečteno: 593x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kvasary a magnetary.

Popisuje dnešní kosmologie věrohodně kvasary a magnetary? Jsou představy dnešních fyziků o vzniku elektromagnetických vln, věrohodně vysvětlené, nebo se opět vychází z bludných představ minulého století? Pokusím se odpovědět.

4.9.2020 v 22:47 | Karma: 8,74 | Přečteno: 595x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Pulsary a gravitační vlny.

Jsou opravdu pulsary přírodní útvary, nebo to jsou umělé vesmírné majáky, podle kterých se orietují mimozemští vesmírní cestovatelé? Jaký je rozdíl, mezi vlnami pulsarů a gravitačními vlnami ? Pokusím se na tyto otázky odpovědět.

25.8.2020 v 17:46 | Karma: 9,21 | Přečteno: 463x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kontinuální a vlnová rychlost částic.

Jaký je rozdíl, mezi kontinuální rychlostí částic a vlnovou rychlostí částic? Jaký je rozdíl, mezi kinetickou energií přímočarého pohybu a kinetickou energií rotačního pohybu? Existuje potenciální energie, nebo je to jen berlička?

3.8.2020 v 16:07 | Karma: 8,91 | Přečteno: 503x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik