Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vznik a zánik vesmíru 3.

Rozpíná se vesmír? Může za rozpínání vesmíru temná hmota, nebo temná energie? Můžeme pozorováním galaxií určit, jestli se vesmír ještě rozpíná, nebo rozpínal? Není podivné, že se vesmír rozpíná od naší Země jako od středu vesmíru?
Zrychlující se vesmír (zrychlování rozpínání vesmíru) je název pro tvrzení, že se vesmír rozpíná stále větší rychlostí. Z formálního hlediska to znamená, že vesmírné měřítko má pozitivní druhou derivaci tak, že rychlost, při které se od nás galaxie vzdaluje je neustále rostoucí s časem. The Supernova Cosmology Project a High-Z Supernova Search Team poprvé objevili zrychlují se expanzi vesmíru pozorováním vzdálených supernov v roce 1998. Jako další důkaz vědcům posloužilo pozorování baryonových akustických oscilací a slučování galaxií. Veřejností nejvíce přijímaná vysvětlení zrychlujícího se rozpínání vesmíru je existence temné energie, což je látka s negativním tlakem, která se šíří rovnoměrně po celém vesmíru. Rovněž se uvažuje, že jde o pátou základní sílu popisující náš vesmír  Wikipedie

Když si přečtete, že se galaxie stále vzdalují s rostoucí rychlostí a jako důkaz vědcům posloužilo slučování galaxií, tak hned každého napadne, jak se můžou galaxie vzdalovat a ještě slučovat.

Veřejností nejvíce přijímaná vysvětlení zrychlujícího se rozpínání vesmíru je existence temné energie, což je látka s negativním tlakem, která se šíří rovnoměrně po celém vesmíru.   Wikipedie

Tato věta mě zaujala, že temná energie je látka, čílí hmota. Tak je to energie, nebo hmota? Energie je správně. Navíc je to látka s negativním tlakem. Co je negativní tlak? Autor nedával v hodině fyziky pozor, čili neví co je tlak.

Rovněž se uvažuje, že jde o pátou základní sílu popisující náš vesmír  Wikipedie

Tak tady se uvažuje správně, protože temná energie, čili energie gravitonového éteru je opravdu zdroj základní síly vesmíru a to je pozitivní tlak, který stlačuje veškerou látkovou (látku) hmotu dohromady a  způsobuje i gravitaci.

Cílem astronomů  je počátkem příštího desetiletí snížit chybu měření rychlosti rozpínání vesmíru (hodnotu tzv. Hubbleovy konstanty) na základě dalších měření družice Gaia na pouhé jedno procento.

Je to pěkný cíl, ale musíme se zeptat, rozpíná se ve skutečnosti vesmír, nebo je to pouhá iluze.?

Hubble  se domníval, že vzdálené galaxie mají červenější světlo proto, že se vzdalují, jak popsal tento efekt, pan Doppler. Ale známe také jiný efekt, kdy pří zvětšující se vzdáleností, nejdříve mizí vyšší kmitočty a dále se šíří jen ty nízké, které nakonec také zmizí.

Vzpomínám si na mladá léta, kdy jsme chodili na venkovské tancovačky a když jsme šli domů, tak hudba zanikala se zvětšující se vzdáleností tak, že nejdříve zanikly vyšší kmitočty, pak střední a nakonec byla slyšet jen elektrická basa a buben.

Položil jsem si otázku. Nemůže způsobovat tento údajný "rudý posuv", mizení vyšších kmitočtu, až nakonec vidíme jen rudou barvu a ty galaxie, které jsou ještě dál, by jsme mohli pozorovat v tepelném spektru, nebo dokonce jako mikrovlnné pozadí?

Kupy a nadkupy galaxií.

Jen přibližně 5 % dosud prozkoumaných galaxií existuje osamoceně;[7] jsou známy jako polní galaxie (anglicky field galaxies). To ale nevylučuje, že v minulosti gravitačně nereagovaly s jinými galaxiemi nebo do nich např. nenarazily. Takto osamocené galaxie mohou podle výzkumů vytvářet ve větším množství hvězdy, protože jejich plyny nejsou „kradeny“ okolními galaxiemi.   Wikipedie

Seyfertův sextet je příkladem kompaktní galaktické skupiny. Galaktická skupina je od nás vzdálena přibližně 190 milionů světelných let.  Wikipedie-

Většina galaxií je gravitačně vázána s množstvím jiných galaxií. Struktury, které obsahují do 50 galaxií, se nazývají chudé kupy galaxií.[7] Větší struktury, obsahující tisíce galaxií natlačených do oblasti několika megaparseků, se nazývají bohaté kupy galaxií.[7] Obří kupy galaxií jsou gigantické množiny obsahující desetitisíce galaxií uspořádaných do kup, skupin a nebo i osamoceně. Wikipedie

Z toho je jasně vidět, že gravitace tyto galaxie stlačuje, tudíž "rudý posuv" je pouze iluze, způsobený odfiltrováním vyšších kmitočtů. Galaxie se naopak přibližují, jak dokazuje nejblíže vzdálená galaxie v Andromedě.

Naše Galaxie je členem Místní skupiny galaxií společně s galaxií v Andromedě, která je ve skupině největší; celkově naše místní skupina obsahuje asi 30 galaxií v prostoru 1 megaparseku. Místní skupina je společně s mnohem větší Kupou galaxií v Panně a dalšími kupami součástí Místní nadkupy galaxií.  Wikipedie

Co říci na závěr? Vesmír se ani nerozpíná, ani se nezmenšuje, protože není k tomu důvod. Chybná úvaha a vyhodnocení rudé barvy u vzdálených galaxií, jako rudý posuv zavedla vědce k vytvoření bludnému modelu, který známe jako Velký třesk. Pokusil jsem se najít jediný rozumný úsudek v této teorii, ale našel jsem spoustu nesmyslů a bludů. Přesto jsem přesvědčen, že vědci budou dále hledat začátek a konec vesmíru i nadále, protože lidé jsou už takoví.

Autor: Julius Maksa | středa 17.6.2020 13:13 | karma článku: 13,39 | přečteno: 460x
  • Další články autora

Julius Maksa

Gravitační teorie Nikolase Fatio de Duilliera.

Nicolas Fatio de Duillier představil první verzi svých myšlenek o gravitaci v dopise Christiaanovi Huygensovi v roce 1690. Bezprostředně poté si přečetl její obsah na zasedání Královské společnosti v Londýně.

17.9.2020 v 14:02 | Karma: 8,76 | Přečteno: 619x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Le Sageova teorie gravitace.

Le Sageova teorie gravitace je kinetická teorie gravitace, kterou původně navrhl Nicolas Fatio de Duillier v roce 1690 a později Georges-Louis Le Sage v roce 1748. Proč se tato teorie neujala. Pokusím se o vysvětlení.

8.9.2020 v 13:42 | Karma: 9,42 | Přečteno: 593x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kvasary a magnetary.

Popisuje dnešní kosmologie věrohodně kvasary a magnetary? Jsou představy dnešních fyziků o vzniku elektromagnetických vln, věrohodně vysvětlené, nebo se opět vychází z bludných představ minulého století? Pokusím se odpovědět.

4.9.2020 v 22:47 | Karma: 8,74 | Přečteno: 595x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Pulsary a gravitační vlny.

Jsou opravdu pulsary přírodní útvary, nebo to jsou umělé vesmírné majáky, podle kterých se orietují mimozemští vesmírní cestovatelé? Jaký je rozdíl, mezi vlnami pulsarů a gravitačními vlnami ? Pokusím se na tyto otázky odpovědět.

25.8.2020 v 17:46 | Karma: 9,21 | Přečteno: 463x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kontinuální a vlnová rychlost částic.

Jaký je rozdíl, mezi kontinuální rychlostí částic a vlnovou rychlostí částic? Jaký je rozdíl, mezi kinetickou energií přímočarého pohybu a kinetickou energií rotačního pohybu? Existuje potenciální energie, nebo je to jen berlička?

3.8.2020 v 16:07 | Karma: 8,91 | Přečteno: 503x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik