Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vznik a zánik vesmíru 1.

Vznikl vesmír tak, jak popisuje teorie velkého třesku? Mohla veškerá hmota vzniknout z ničeho? Je možné, aby hmota vznikla z energie? Je teorie velkého třesku reálná, nebo ji můžeme zařadit do sci-fi?  
 Velký třesk je vědecká obecně přijímaná kosmologická teorie, která popisuje raný vývoj a tvar vesmíru. Hlavní myšlenkou je, že obecná teorie relativity může být zkombinovaná s pozorováním galaxií vzdalujících se od sebe, z čehož se dá odvodit stav vesmíru v minulosti, ale i v budoucnostiRaný vesmír byl homogenní a izotropně vyplněný vysokou energetickou hustotou. Přibližně 10-35 sekund po Planckově času se vesmír exponenciálně zvětšil během období nazývaného kosmická inflace. Když se pak inflace zastavila, hmotné součásti vesmíru byly ve formě kvark-gluonového plazmatu, v kterém se všechny částice relativisticky pohybovaly. S růstem vesmíru klesala jeho teplota. V čase asi 1 sekunda, při teplotě 3×1010 K, se od horkého plazmatu uvolnila reliktní neutrina. Poté se začaly vázat kvarky a gluony, a tak tvořit baryonová hmota. Díky fyzikálním nesymetriím se vytvořilo o něco více hmoty než antihmoty. Hmota a antihmota povětšinou rekombinovala, a dnes tak pozorujeme jen ten malý zbytek hmoty, který už zrekombinovat nemohl.    Wikipedi

Tak nějak se popisuje vznik našeho vesmíru. Pravda, nebyli jsme u toho, tak to nemůžeme ani potvrdit, ani vyvrátit. Vše pochází z pozorování a výpočtů. Můžeme, ale posoudit, zda je pozorování objektivní, nebo ne. Často se setkáváme s klamy, jež nám vesmír připravuje. Asi nejvíce klamů můžeme pozorovat u světla, které nám dodává nejvíce informací o světě.

Kosmická inflace, blud 1.

 Přibližně 10-35 sekund po Planckově času se vesmír exponenciálně zvětšil během období nazývaného kosmická inflace. Když se pak inflace zastavila, hmotné součásti vesmíru byly ve formě kvark-gluonového plazmatu, v kterém se všechny částice relativisticky pohybovaly.  Wikipedie

Když si představíme inflaci, jako explozi, tak nás okamžitě napadne, co to vlastně explodovalo? Při každé explozi jsou nutné dvě složky, a to hmota a energie. Protože se inflace popisuje tak, že vznikla z ničeho, tak se musíme ptát z čeho vznikly ty kvark-gluonové částice? Navíc, každý pohyb potřebuje energii, nebo impulz. Kde se vzala ta původní nekonečná energie? Z ničeho? Ze zkušeností víme, že ani hmotu, ani energii nelze zničit, tedy ani vyrobit.

Teplota, blud 2.

S růstem vesmíru klesala jeho teplota. V čase asi 1 sekunda, při teplotě 3×1010 K, se od horkého plazmatu uvolnila reliktní neutrina. Poté se začaly vázat kvarky a gluony, a tak tvořit baryonová hmota. Díky fyzikálním nesymetriím se vytvořilo o něco více hmoty než antihmoty. Hmota a antihmota povětšinou rekombinovala, a dnes tak pozorujeme jen ten malý zbytek hmoty, který už zrekombinovat nemohl.  Wikipedie.

Z  mých minulých blogů víme, že teplo je rotace a revoluce protonů, neutronů, nebo atomových jader a tato energie se šíří prostorem jako vlnění s určitou frekvencí. Naopak teplota vyjadřuje výši nahromaděné tepelné energie. Tak jsem si položil otázku, co způsobovalo to gigantické teplo, aby tam byla tak gidantická teplota, jak se v teorii velkého třesku uvádí? Pravděpodobně to vzniklo z nesprávné formulace tepla, která popisuje teplo, jako kmitání molekul. Ve skutečnosti je teplo rotace protonů, neutronů a atomových jader. Můžeme to pozorovat v našem Slunci, kde žádné molekuly, ani atomy nejsou. Navíc tepelné záření nelze vyrobit, pokud nebudeme mít protony, neutrony, nebo atomová jádra, nebo ty kvarky a ty v té době neexistovaly.

Kvarky, blud 3.

Částicová fyzika studuje věci, které jsou neuvěřitelně malé. Do šířky vlasu se vejde přibližně milion atomů, ale i něco tak malého jako atom je obrovské ve srovnání s částicemi, které se urychlují a studují zde. Kdybychom si představili atom zvětšený do velikosti fotbalového stadionu, jeho jádro by mělo velikost malého míčku či kuličky. Atomy jsou tedy z 99,99% prázdné. CERN se zabývá částicemi, které vyplňují zbývajících 0,01%. K poznávání tak malých věcí jsou potřeba extrémně silné „mikroskopy“. Těmi jsou pro tuto oblast fyziky urychlovače a detektory částic.     Wikipedie

Jsou atomy  z 99,99% prázdné? To znamená, že mimo malé  jádro a ještě 1700 krát menší elektrony než je proton, není v atomu "nic"? Podle kvantové fyziky, tomu tak je, ale jak potom můžou elektrony interagovat s jádrem? Podle kvantové fyziky "přiletí" foton a "udělí" elektronu energii, takže se elektron dostane na vyšší kvantovou dráhu.

Můžeme si, pro představu, zvětšit atom ještě více, a to na velikost naší sluneční soustavy. Potom bude Slunce představovat jádro atomu a planety budou představovat elektrony. Nyní přeletí foton, který bude mít hmotnost zrnka písku a udeří rychlostí světla do naší Země. Podle kvantové fyziky, získá naše planeta takovou energii, že změní orbitu a dostane se na oběžnou dráhu Marsu. Z toho  je jasně vidět, jaké ptákoviny vyplývají z kvantové fyziky.

Ale vrátíme se do CERNu a podíváme se, co se tam vlastně děje. Ve vakuové trubici se urychlují protony na vysokou rychlost a nechají se dopadnout na nějakou překážku. Je jasné, co se stane. No ano, rozbijí se na menší kousky. Protože již protony jsou nesmírně malé, je jasné, že fragmenty co z nich zůstanou, budou ještě menší.

Pro představu si nahradíme proton cihlou a ukážeme si, co se v CERNu děje. Uchopím cihlu a praštím s ní o betonovou stěnu. Co se stane? Jasně, cihla se rozbije na mnoho menších kousků. Nyní si tyto kousky srovnám podle velikosti a pokus opakuji. V druhém pokusu se cihla rovněž rozbije, ale fragmenty budou trochu jiné velikosti. Když tento pokus budu opakovat 100 x, 1000 x, nebo milion krát, a budu fragmenty porovnávat, co do počtu, tak i do velikosti, tak zjistím, že se některé kousky navzájem podobají a stále se, po určitém počtu pokusů opakují, tak je pojmenuji, jako kvark "b", další, jako kvark "c" a tak dále. V závěrečné zprávě uvedu, že cihla se skládá z těch a těch kvarků a tak vlastně vznikla. Ale my víme, že cihla vznikla úplně jinak, stejně jako propon nevznikl z kvarků.

Samozřejmě v CERNu se srážejí miliardy protonů, nebo atomových jader za sekundu a vyhodnocuje to počítač, ale podstata se od rozbíjení cihel moc neliší. V příštím blogu si vysvětlíme, jak opravdu mohla baryonová hmota (látka) vzniknout a jestli musel tento proces doprovázet velký třesk.

 

Autor: Julius Maksa | úterý 26.5.2020 12:40 | karma článku: 14,50 | přečteno: 783x
  • Další články autora

Julius Maksa

Gravitační teorie Nikolase Fatio de Duilliera.

Nicolas Fatio de Duillier představil první verzi svých myšlenek o gravitaci v dopise Christiaanovi Huygensovi v roce 1690. Bezprostředně poté si přečetl její obsah na zasedání Královské společnosti v Londýně.

17.9.2020 v 14:02 | Karma: 8,76 | Přečteno: 619x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Le Sageova teorie gravitace.

Le Sageova teorie gravitace je kinetická teorie gravitace, kterou původně navrhl Nicolas Fatio de Duillier v roce 1690 a později Georges-Louis Le Sage v roce 1748. Proč se tato teorie neujala. Pokusím se o vysvětlení.

8.9.2020 v 13:42 | Karma: 9,42 | Přečteno: 593x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kvasary a magnetary.

Popisuje dnešní kosmologie věrohodně kvasary a magnetary? Jsou představy dnešních fyziků o vzniku elektromagnetických vln, věrohodně vysvětlené, nebo se opět vychází z bludných představ minulého století? Pokusím se odpovědět.

4.9.2020 v 22:47 | Karma: 8,74 | Přečteno: 595x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Pulsary a gravitační vlny.

Jsou opravdu pulsary přírodní útvary, nebo to jsou umělé vesmírné majáky, podle kterých se orietují mimozemští vesmírní cestovatelé? Jaký je rozdíl, mezi vlnami pulsarů a gravitačními vlnami ? Pokusím se na tyto otázky odpovědět.

25.8.2020 v 17:46 | Karma: 9,21 | Přečteno: 463x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kontinuální a vlnová rychlost částic.

Jaký je rozdíl, mezi kontinuální rychlostí částic a vlnovou rychlostí částic? Jaký je rozdíl, mezi kinetickou energií přímočarého pohybu a kinetickou energií rotačního pohybu? Existuje potenciální energie, nebo je to jen berlička?

3.8.2020 v 16:07 | Karma: 8,91 | Přečteno: 503x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik