Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vesmír-Universum 1.

Jsou údaje o vesmíru pravdivé? Můžou se vědci ve svých teoriích mýlit?  Je vesmír nekonečný, nebo konečný? Je pravda, že se vesmír rozpíná? Vznikl vesmír velkým třeskem? Pokusím se na tyto otázky odpovědět postupně a logicky.

 

Základní dvě složky vesmíru. Temná hmota a temná energie.

Složení vesmíru dle dat WMAP Obrázek 1. Wikipedie.

Oblast vesmíru viditelná ze Země (pozorovatelný vesmír) je koule o poloměru přibližně 46 miliard světelných let,[12]; (celý vesmír podle nejnovějších odhadů má zhruba 96 miliard světelných let). Poloměr byl určen z nejvzdálenějších viditelných objektů se zahrnutím rozpínání vesmíru. Pro srovnání: typická galaxie má průměr přibližně 30 000 světelných let a obvyklá vzdálenost mezi dvěma sousedními galaxiemi je 3 milióny světelných let.[24] Například naše Galaxie má průměr zhruba 100 000 světelných let,[25] a galaxie v Andromedě se nachází zhruba ve vzdálenosti 2,5 milionů světelných let od Mléčné dráhy.[26] V pozorovaném vesmíru existuje pravděpodobně více než 100 miliard (1011) galaxií.[27] V roce 2016 britští astronomové odhadli počet galaxií na více než jeden bilion.[28] Velikosti galaxií se pohybují od trpasličích galaxií s méně než deseti miliony (107) hvězd,[29] až po obří eliptické galaxie s biliónem (1012) hvězd,[30] všechny se otáčejí kolem těžiště ve středu galaxie. Z velice hrubého odhadu vyplývá, že v pozorovatelném vesmíru je kolem jedné triliardy hvězd (1021), nicméně v roce 2010 astronomové zveřejnili studii, která došla k číslu 300 triliard hvězd (3×1023).  

Když si přečteme všechny ty údaje o vesmíru, tak jsme nadšení, na co již vědci přišli. Dokonce se objevila temná hmota a temná energie, která není vidět, nedá  se změřit ani zvážit a přece existuje. Můžeme ji pozorovat nepřímo. Fyzikové objevili, že mimo hmotu látkovou (látku), složenou z atomů, musí existovat ještě něco, co tu hmotu látkovou "drží" pohromadě. Protože se dodnes nemohou shodnout, co tyto síly vyvolává, tak to pojmenovali jako temná energie a temná hmota. Dokonce bylo vyčísleno, kolik procent musí být temné hmoty a kolik temné energie.

Když si prohlédneme  obrázek číslo 1. tak zjistíme, že ve vesmíru je temné energie 74% a temné hmoty je 22%. Můžeme tyto údaje sečíst a vytvořit z nich graf? Samozřejmě, že nemůžeme, protože sčítat hmotu s energii, je stejná chyba jako sčítat jablka s hruškami.

Asi vím, kde se stala chyba. Zavinil to Albert Einstein, když uveřejnil svoji rovnici  E=mc2 a když experti na OTR a STR začnou tuto rovnici obhajovat, tak většinou začnou." E" je energie a "m" je hmota (hmotnost) a "c2" je druhá mocnina rychlosti světla, takže je vidět, že E=m  a "c" je rychlost světla".

Jenže hmota není energie a energie není hmota. Nemůžeme vynechat v rovnici rychlost "c", ale můžeme "c2" převézt na druhou stranu  E/c2=m.  Takže nyní je jasně vidět, že  "E" se nerovná "m".

Ve vesmíru existuje pouze hmota a její pohyb. Nejvíce hmoty je ve gravitonovém éteru 96% (temná hmota) a zbytek je hmota látková (látka) 4%.

Rovněž nejvíce energie je v gravitonovém éteru 96% (temná energie) a zbytek energie je ve hvězdách 4% je to tepelná a světelná energie.

Einstein ke své rovnici  E=mc2 uvádí, že hmota krát rychlost světla na druhou je maximální energie, kterou je možno z hmoty získat. Čili nám říká, že je možno změnit hmotu na energii. Položil jsem si otázku. Když se veškerá hmota změní na energii, tak co se pohybuje? Protože ve fyzice je energie kinetická (pohybová)  popisována, jako pohyb hmoty, a to pohyb zrychlený.?

Dále nám Einsteinova rovnice říká, že se hmota pohybuje rychlostí světla, ale už neuvádí o jakou hmotu jde. Pravděpodobně je myšlená hmota látková (látka) skládající se z atomů a molekul. Ale hmota látková se nemůže pohybovat kontinuálně rychlostí světla, protože by se rozpadla.

Většinou se tato přeměna hmoty na energii uvádí jako fakt, při nukleární reakci, kde by se mělo "údajně" část hmoty změnit na energii. Protože se opravdu malé množství hmoty ztratí, tak to má být důkaz, že se hmota mění na energii. Je to opravdu důkaz? Samozřejmě, že není. Dnes se v Cernu provádějí pokusy, kdy se protony rozbíjí na kvarky, které okamžitě zmizí a zatím nikdo netvrdí, že se hmota změnila na energii.

Co říci na závěr první části? Z logiky věci je jasné, že ve vesmíru, tak i na Zemi, existuje pouze hmota v různých formách a různé pohyby této hmoty. Dokud si nepřipustíme tuto realitu, bude se nauka o vesmíru pohybovat v rámci SCI-FI.

 

 

 

 

 

Autor: Julius Maksa | úterý 28.4.2020 16:59 | karma článku: 8,80 | přečteno: 436x
  • Další články autora

Julius Maksa

Gravitační teorie Nikolase Fatio de Duilliera.

Nicolas Fatio de Duillier představil první verzi svých myšlenek o gravitaci v dopise Christiaanovi Huygensovi v roce 1690. Bezprostředně poté si přečetl její obsah na zasedání Královské společnosti v Londýně.

17.9.2020 v 14:02 | Karma: 8,76 | Přečteno: 619x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Le Sageova teorie gravitace.

Le Sageova teorie gravitace je kinetická teorie gravitace, kterou původně navrhl Nicolas Fatio de Duillier v roce 1690 a později Georges-Louis Le Sage v roce 1748. Proč se tato teorie neujala. Pokusím se o vysvětlení.

8.9.2020 v 13:42 | Karma: 9,42 | Přečteno: 593x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kvasary a magnetary.

Popisuje dnešní kosmologie věrohodně kvasary a magnetary? Jsou představy dnešních fyziků o vzniku elektromagnetických vln, věrohodně vysvětlené, nebo se opět vychází z bludných představ minulého století? Pokusím se odpovědět.

4.9.2020 v 22:47 | Karma: 8,74 | Přečteno: 595x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Pulsary a gravitační vlny.

Jsou opravdu pulsary přírodní útvary, nebo to jsou umělé vesmírné majáky, podle kterých se orietují mimozemští vesmírní cestovatelé? Jaký je rozdíl, mezi vlnami pulsarů a gravitačními vlnami ? Pokusím se na tyto otázky odpovědět.

25.8.2020 v 17:46 | Karma: 9,21 | Přečteno: 463x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kontinuální a vlnová rychlost částic.

Jaký je rozdíl, mezi kontinuální rychlostí částic a vlnovou rychlostí částic? Jaký je rozdíl, mezi kinetickou energií přímočarého pohybu a kinetickou energií rotačního pohybu? Existuje potenciální energie, nebo je to jen berlička?

3.8.2020 v 16:07 | Karma: 8,91 | Přečteno: 503x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik