Vesmír-Universum 1.

28. 04. 2020 16:59:06
Jsou údaje o vesmíru pravdivé? Můžou se vědci ve svých teoriích mýlit? Je vesmír nekonečný, nebo konečný? Je pravda, že se vesmír rozpíná? Vznikl vesmír velkým třeskem? Pokusím se na tyto otázky odpovědět postupně a logicky.

Základní dvě složky vesmíru. Temná hmota a temná energie.


Složení vesmíru dle dat WMAP Obrázek 1. Wikipedie.

Oblast vesmíru viditelná ze Země (pozorovatelný vesmír) je koule o poloměru přibližně 46 miliard světelných let,[12]; (celý vesmír podle nejnovějších odhadů má zhruba 96 miliard světelných let). Poloměr byl určen z nejvzdálenějších viditelných objektů se zahrnutím rozpínání vesmíru. Pro srovnání: typická galaxie má průměr přibližně 30 000 světelných let a obvyklá vzdálenost mezi dvěma sousedními galaxiemi je 3 milióny světelných let.[24] Například naše Galaxie má průměr zhruba 100 000 světelných let,[25] a galaxie v Andromedě se nachází zhruba ve vzdálenosti 2,5 milionů světelných let od Mléčné dráhy.[26] V pozorovaném vesmíru existuje pravděpodobně více než 100 miliard (1011) galaxií.[27] V roce 2016 britští astronomové odhadli počet galaxií na více než jeden bilion.[28] Velikosti galaxií se pohybují od trpasličích galaxií s méně než deseti miliony (107) hvězd,[29] až po obří eliptické galaxie s biliónem (1012) hvězd,[30] všechny se otáčejí kolem těžiště ve středu galaxie. Z velice hrubého odhadu vyplývá, že v pozorovatelném vesmíru je kolem jedné triliardy hvězd (1021), nicméně v roce 2010 astronomové zveřejnili studii, která došla k číslu 300 triliard hvězd (3×1023).

Když si přečteme všechny ty údaje o vesmíru, tak jsme nadšení, na co již vědci přišli. Dokonce se objevila temná hmota a temná energie, která není vidět, nedá se změřit ani zvážit a přece existuje. Můžeme ji pozorovat nepřímo. Fyzikové objevili, že mimo hmotu látkovou (látku), složenou z atomů, musí existovat ještě něco, co tu hmotu látkovou "drží" pohromadě. Protože se dodnes nemohou shodnout, co tyto síly vyvolává, tak to pojmenovali jako temná energie a temná hmota. Dokonce bylo vyčísleno, kolik procent musí být temné hmoty a kolik temné energie.

Když si prohlédneme obrázek číslo 1. tak zjistíme, že ve vesmíru je temné energie 74% a temné hmoty je 22%. Můžeme tyto údaje sečíst a vytvořit z nich graf? Samozřejmě, že nemůžeme, protože sčítat hmotu s energii, je stejná chyba jako sčítat jablka s hruškami.

Asi vím, kde se stala chyba. Zavinil to Albert Einstein, když uveřejnil svoji rovnici E=mc2 a když experti na OTR a STR začnou tuto rovnici obhajovat, tak většinou začnou." E" je energie a "m" je hmota (hmotnost) a "c2" je druhá mocnina rychlosti světla, takže je vidět, že E=m a "c" je rychlost světla".

Jenže hmota není energie a energie není hmota. Nemůžeme vynechat v rovnici rychlost "c", ale můžeme "c2" převézt na druhou stranu E/c2=m. Takže nyní je jasně vidět, že "E" se nerovná "m".

Ve vesmíru existuje pouze hmota a její pohyb. Nejvíce hmoty je ve gravitonovém éteru 96% (temná hmota) a zbytek je hmota látková (látka) 4%.

Rovněž nejvíce energie je v gravitonovém éteru 96% (temná energie) a zbytek energie je ve hvězdách 4% je to tepelná a světelná energie.

Einstein ke své rovnici E=mc2 uvádí, že hmota krát rychlost světla na druhou je maximální energie, kterou je možno z hmoty získat. Čili nám říká, že je možno změnit hmotu na energii. Položil jsem si otázku. Když se veškerá hmota změní na energii, tak co se pohybuje? Protože ve fyzice je energie kinetická (pohybová) popisována, jako pohyb hmoty, a to pohyb zrychlený.?

Dále nám Einsteinova rovnice říká, že se hmota pohybuje rychlostí světla, ale už neuvádí o jakou hmotu jde. Pravděpodobně je myšlená hmota látková (látka) skládající se z atomů a molekul. Ale hmota látková se nemůže pohybovat kontinuálně rychlostí světla, protože by se rozpadla.

Většinou se tato přeměna hmoty na energii uvádí jako fakt, při nukleární reakci, kde by se mělo "údajně" část hmoty změnit na energii. Protože se opravdu malé množství hmoty ztratí, tak to má být důkaz, že se hmota mění na energii. Je to opravdu důkaz? Samozřejmě, že není. Dnes se v Cernu provádějí pokusy, kdy se protony rozbíjí na kvarky, které okamžitě zmizí a zatím nikdo netvrdí, že se hmota změnila na energii.

Co říci na závěr první části? Z logiky věci je jasné, že ve vesmíru, tak i na Zemi, existuje pouze hmota v různých formách a různé pohyby této hmoty. Dokud si nepřipustíme tuto realitu, bude se nauka o vesmíru pohybovat v rámci SCI-FI.

Autor: Julius Maksa | úterý 28.4.2020 16:59 | karma článku: 8.80 | přečteno: 436x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 117 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 58 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 855

Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...