Nekonečný vesmír

19. 02. 2020 16:38:14
Může být vesmír nekonečný? Je vůbec možné, pohybovat se vesmírem po přímce? Pohybuje se světlo, tedy elektromagnetické vlnění přímočaře? Můžou existovat multivesmíry? Nebo existuje pouze jeden vesmír. Jak je veliký náš vesmír?


Detailní mapa mikrovlnného záření kosmického pozadí je výsledkem sedmiletého projektu WMAP. Světlo Galaxie bylo odstraněno a detaily fluktuací jsou na úrovni ±200 μK.[1] Obrázek 1. Wikipedie

Schéma expanze Vesmíru , šperk ale později také vše uspořádané, řádné a jisté, vesmír) je souhrnné označení veškeré hmoty, energie a časoprostoru, který je obsahuje.[2] Zahrnuje tedy hvězdy, planety, galaxie, mezigalaktický prostor, temnou hmotu a další.[3][4] V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor, tedy část/díl vesmíru mimo Zemi. Wikipedie.

Pokud se budeme zabývat vesmírem, tak by jsme měli začít u naší Zeměkoule.

Kde začíná a končí naše Zeměkoule? Pokud se vydáme jakýmkoliv směrem po naší planetě, tak zjistíme, že se dostaneme zase do stejného místa, odkud jsme vyšli. Tím můžeme konstatovat, že i když se budeme pohybovat po přímce, bude se naše cesta zakřivovat. Možná, že za to může příliš pomalá rychlost?

Zvýšíme rychlost a tím se odpoutáme od matičky Země. Budeme se pohybovat po přímce? Ze zkušenosti víme, že se budeme pohybovat po kružnici kolem Země. Čím to je? No samozřejmě, gravitací, která způsobí, že se naše přímočará dráha zakřiví, takže budeme obíhat stále dokola.

Znovu zvýšíme rychlost a tím se odpoutáme od Země. Budeme se nyní pohybovat po přímce? Zase ne, protože naší dráhu zakřiví gravitace Slunce.

Zatím nemáme takovou techniku, aby jsme se odpoutali od naší sluneční soustavy, ale časem snad to bude možné. Budeme se potom pohybovat po přímce? Zase nikoliv, protože se budeme pohybovat jako celá naše sluneční soustava v naší galaxii, tedy rychlostí 270 km/s.

Dále se musíme přemístit do sci-fi a zvýšit rychlost na 3000 km/s. Budeme se nyní pohybovat po přímce? Těžko říct, protože jen víme, že gravitace působí i mezi galaxiemi, takže určitě bude naši dráhu zakřivovat nějaká galaxie, nebo nějaká kupa galaxií,

Teoreticky prokličkujeme až na okraj našeho viditelného vesmíru a naše rychlost se již bude blížit rychlosti světla. Budeme se nyní pohybovat po přímce, abychom se dostali do jiného vesmíru? Tak to už nevím, ale myslím si, že nikoliv. Pokud je vliv gravitace v celém našem vesmíru, potom musí být i na okraji, kde se pravděpodobně nebude vyskytovat žádná hmota látková, pouze gravitonový éter, který naši dráhu zakřiví, takže se budeme pohybovat opět v kruhu, kolem našeho vesmíru.

Znamená to, že galaxie, které pozorujeme nemusí být tam, kde je vidíme? Jsem o tom přesvědčen, protože každé elektromagnetické vlnění se zakřivuje. Stačí si prohlédnout siločáry magnetu.


.

Na obrázku je znázorněno, jak se šíří magnetické pole prostorem, tedy gravitonovým éterem. Většinou se uvádí, že to jak se šíří magnetické pole, je vlastnost magnetu, ale ve skutečnosti je to vlastnost gravitonového éteru. Obrázek 2. Wikipedie.

Skoro všechny interakce mezi atomy jsou způsobeny elektromagnetickou sílou působící na elektricky nabité protony a elektrony v atomech. Sem patří i síla, kterou libovolné pevné těleso klade odpor proti vniknutí jiného tělesa (a kterou člověk vnímá dotykem), ale také všechny formy chemických jevů, které vznikají z interakcí mezi elektronovými orbitaly. Rovněž světlo je typem poruchy v elektromagnetickém poli, která se šíří prostorem (tedy elektromagnetickým vlněním). Všechny optické jevy jsou tedy vlastně elektromagnetického původu. Wikipedie.


Lom vlnění, jak ho popisuje Huygensův princip. Obrázek 3. Wikipedie
Difrakce, jak ji popisuje Huygensův princip. Obrázek 4. Wikipedie

Huygensův princip popsaný Christianem Huygensem popisuje jednu z představ o šíření vlnění.

Předpokládá, že v každém okamžiku lze každý bod na čele šířící se vlny chápat jako nový zdroj vlnění (sekundárních vln). Nový tvar čela vlny v čase o malý okamžik pozdějším lze pak určit jako vnější obálku vln, šířících se z těchto zdrojů. Wikipedie

Huygensův-Fresnelův princip[editovat | editovat zdroj]

Huygensův princip není zcela správný, neboť podle něj by se například vlna procházející vzduchem či vodou ze všech bodů vracela zpět do zdroje, aniž by se odrazila od nějaké překážky. Huygensovy představy doplnil francouzský fyzik Augustin-Jean Fresnel. Upřesněný Huygensův-Fresnelův princip doplňuje původní představu o interferenci sekundárních vln. Wikipedie

Co z toho vyplývá? Světlo není tok fotonů, jak si to představovali "někteří" vědci minulých století. ale elektromagnetické vlnění v gravitonovém éteru, které se nepohybuje přímočaře, ale po vlnoplochách, čili po křivkách. Jek je možné, že vidíme přímočaře? Je to způsobeno tím, že vlnoplochy vytvářejí obraz, který se šíří přímočaře. Proto se můžeme pohybovat do jakéhokoliv místa a stále vidíme stejný obraz, pouze posunutý.

Autor: Julius Maksa | středa 19.2.2020 16:38 | karma článku: 14.79 | přečteno: 826x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.20 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 58 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 855

Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...