Rychlost a zrychlení.

18. 01. 2020 18:49:56
Má rychlost vliv na hmotu látkovou, jak popisuje Albert Einstein ve svých teoriích? Může mít rychlost vliv na čas, nebo na chod hodin? Má rychlost na něco vliv, nebo je to zrychlení, které vytváří sílu a energii ve vesmíru?

Rychlost je charakteristika pohybu, která určuje, jakým způsobem se mění poloha (hmotného bodu) v čase. Rychlost je vektorová fyzikální veličina, protože udává jak velikost změny, tak i její směr.

Pokud dva běžci závodí na stejné trati, pak se pohybují po stejné trajektorii a po skončení závodu mají za sebou také stejnou dráhu. Pokud však jeden ze závodníků doběhne do cíle dříve, nebudou pohyby obou závodníků stejné. Závodníci urazí tedy danou dráhu v rozdílném čase. Veličina charakterizující rozdíl v těchto pohybech je právě rychlost Wikipedie

.

Rutherfordův model atomu Wikipedie.

Pokud není uvedeno jinak, označuje rychlost časovou změnu polohy při mechanickém pohybu. Obecněji se rychlost používá pro označení časové změny jakéhokoliv pohybu (např. rychlost chemické reakce, rychlost společenských změn apod.). Wikipedie.

Může se hmota látková pohybovat rychlostí světla? Já si myslím, že nemůže, protože dodnes nebyla identifikovaná molekula, která by se i velmi nižší rychlostí pohybovala. Dokonce ani samostatný atom se nemůže pohybovat rychlostí světla.

Pokud urychlíme atom ve vesmíru tak se bude pohybovat proti relativnímu proudu gravitonového éteru, což způsobí, že se elektrony nebudou pohybovat po kružnicích, nýbrž po elipsách. Se zvyšující rychlostí, se budou tyto eliptické dráhy stále prodlužovat, až elektrony opustí oběžné dráhy atomu a zůstane pouze jádro atomu. Při jaké rychlosti dojde k úplné ionizaci atomu? Myslím si, že se atom rozpadne již při 1% rychlosti světla, to je 3000 km/s

To znamená, že nemůžou platit Einsteinovy teorie relativity? Asi ano, protože se v nich bere jako základ rychlost světla jako kontinuální rychlost hmotného bodu, ale světlo není tok fotonů, nýbrž energetická vlna, která se sice pohybuje rychlostí 300 000 km/s, ale prostor, tedy gravitonový éter je relativně v klidu.

Teorie relativity umožnila pochopit význam některých přírodních zákonitostí při rychlostech srovnatelných s rychlostí světla. Na principech použitých při formulaci teorie relativity pak vznikla celá relativistická fyzika, tedy fyzika studující především jevy probíhající při vysokých rychlostech. Např. relativistická mechanika se zabývá mechanickými jevy při vysokých rychlostech. Wikipedie

Ale rychlost částic už dosahovala, téměř rychlosti světla. Kde? No přece ve velkém urychlovači v Cernu? Ano, ale to nebyla rychlost ve statickém prostoru vesmíru, nýbrž v pohyblivém poli vakuované trubice, kde se prostor urychlí téměř na rychlost světla a protony jsou touto rychlostí unášené, čili jsou relativně v klidu k prostoru v trubici.

To znamená, že může existovat paralelní vesmír? Asi ano, ale musí být prostor oddělen od našeho prostoru, tedy náš gravitonový éter, od jiného gravitonového éteru, tak jako je tomu c Cernu.

Časová změna rychlosti se nazývá zrychlení, záporné zrychlení se nazývá zpomalení; obě veličiny vyjadřuji změnu resp. přírůstek či úbytek okamžité rychlosti v nekonečně krátkém čase (jedná se o druhou derivaci dráhy podle času). Wikipedie.

Zatím co rychlost částic hmoty je relativní, zrychlení je vždy konkrétní, protože se vztahuje vždy na minimálně dvě částice, které na sebe "působí" silou. To bude téma na můj další blog.

Autor: Julius Maksa | sobota 18.1.2020 18:49 | karma článku: 10.90 | přečteno: 1796x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 19.67 | Přečteno: 285 | Diskuse

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 24.60 | Přečteno: 427 | Diskuse

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 266 | Diskuse

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma článku: 10.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

Rudolf Pekař

Praotec Ukrajinec? No a co?

Naděje a očekávání vyplývající z vědeckých objevů jsou něčím, co nás jako lidstvo posouvá vpřed. Nedávno objevené nejstarší pravěké lidské osídlení na území Evropy v západní Ukrajině je přesně takovým objevem.

7.3.2024 v 11:45 | Karma článku: 10.12 | Přečteno: 567 | Diskuse
Počet článků 58 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 854

Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...