Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Černá díra ve vesmíru.

Jsou černé díry ve vesmíru správně popsané? Z jaké hmoty se černé díry skládají? Proč vzniká kolem černé díry světlo? Proč  nemůže z černé díry nic uniknout? Existuje horizont událostí, nebo je to povrch černé díry ?

 

První snímek černé díry (galaxie Messier 87) z dubna 2019    Wikipedie

Černá díra je natolik hmotný objekt, že jeho gravitační pole je v jisté oblasti časoprostoru natolik silné, že žádný objekt včetně světla nemůže tuto oblast opustit. Černé díry byly teoreticky předpovězeny obecnou teorií relativity publikovanou v roce 1915 Albertem Einsteinem. Astronomům se dlouho nedařilo černé díry na obloze najít. Prvním vážným a dnes již prokázaným kandidátem se stala v roce 1971 hvězda v binárním systému v souhvězdí Labutě kryjící se s rentgenovým zdrojem Cygnus X-1.[1] Na tiskové konferenci 10. dubna 2019 byla zveřejněna první fotografie černé díry, čímž se dá chování černých děr podrobněji zkoumat.[2] Dnes se považuje za prokázané, že černé díry se nacházejí v centrech galaxií, aktivních galaktických jádrech, kvasarech i v centrech některých kulových hvězdokup.[3]  Wikipedie.

Podle obecné relativity nemůže žádná hmota ani informace proudit z nitra černé díry k vnějšímu pozorovateli. Například není možné získat žádnou její část ani odražené světlo vyslané z vnějšího zdroje či jakoukoli informaci o hmotě, která vstoupila do černé díry. Existují však kvantově-mechanické procesy, které způsobují vyzařování černých děr. Předpokládá se, že vyzařování nezávisí na tom, co do černé díry spadlo v minulosti.  Wikipedie.

Vytváří hmota gravitační pole?  Já si myslím, že nikoliv. Jak vlastně gravitace vzniká?

 Gravitace.Již geniální fyzik Newton, si před 400 lety všimnul, že mezi hmotnými tělesy existuje síla, která je přitahuje k sobě, a tak ji popsal jako přitažlivost. Podle Einsteinových teorií, způsobuje gravitaci, deformace časoprostoru. V Cernu rozbíjejí protony a hledají částici, která způsobuje hmotnost, avšak marně. Kde nic není, tam nic nenajdete. Je zdrojem síly hmota? Samozřejmě není, protože sílu způsobuje zrychlení hmoty.Pokud chceme vědět, co způsobuje gravitaci, musíme začít opět u gravitonového éteru, tedy u prázdného prostoru. Dnes již víme, že hmota se většinou skládá z atomů. Prostor v atomu i v okolí, není prázdný, nýbrž je plný gravitonů. Srážky bilionů gravitonů představují, až 96 procent veškeré energie ve vesmíru. Pokud se ve gravitonovém éteru nachází neutron, nebo proton, tak je neustále bombardován nesmírným množstvím gravitonů, což způsobuje rovnoměrný tlak na tuto částici, ze všech stran. Jestliže se vedle protonu nachází jiný proton, dochází k stejnému jevu, avšak tlak mezi protony je znatelně slabší, protože ubývá energie. Jedná se o energetický stín, který si způsobují částice navzájem. Z toho je jasně vidět, že venkovní síly jsou větší, než síly vnitřní, takže rozdíl tlaků způsobí přitlačování těchto částic k sobě. Gravitační síla není přitažlivost, nýbrž PŘITLAČIVOST. Tento princip platí, nejen pro částice, ale i pro veškerá tělesa na zemi, tak i ve vesmíru, to znamená, že platí i pro černé díry.Zdroj: https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=674865  

 

Proč vzniká kolem černé díry tepelné a světelné záření?

Na toto téma jsem nenašel žádné vědecké vysvětlení, ale domnívám se, že u černé díry se nachází 100% gravitace, takže vzniká stlačování okolních plynů a tím i zahřívání.

 

Horizont událostí.

Myšlená kulová „plocha“ obklopující hmotu černé díry se označuje jako horizont událostí. Na úrovni horizontu událostí je úniková rychlost rovna rychlosti světla. Neobyčejně silné gravitační pole brání všemu uvnitř horizontu událostí uniknout přes jeho povrch. Cokoliv z vnějšku se může propadnout přes horizont událostí, ale nikdy tomu nemůže být naopak. Výjimkou jsou jen kvantově mechanické procesy v těsné blízkosti horizontu, které umožňují vznik virtuálních párů částic a antičástic. Ty vedou například k efektu tzv. vypařování černých děr. Ani v tomto případě ale částice přímo neunikají zpod horizontu událostí – proces „vypařování“ je založen na jiných principech. Podle Hawkingova vyjádření jde ale o zdánlivý horizont  Wikipedie.

Je takové tvrzení pravdivé? Způsobuje gravitační pole hmota?

 

Gravitonový éter, nebo časoprostor?Fyzikové minulých století přišli na to, že látkovou hmotu drží pohromadě neznámá síla a ještě ji stále dodává něco energii, protože ani atom nemůže bez energie existovat. Vědci logickým myšlením přišli na to, že musí existovat ÉTER, který není vidět, nejde ho změřit, zvážit a nadá se přímo nijak dokázat. Skeptikové éter zavrhli, takže další generace fyziků vymyslela Časoprostor. V minulém článku \ Co je čas? \ jsem popsal čas, jako pohyb hmoty po dráze určitou rychlostí, takže spojit nehmotnou veličinu s nehmotným prostorem je naprostý nesmysl. Slovem éter, nebo éterický, se popisovalo něco nehmotného, lehkého, nebo až nadpřirozeného, takže není divu, že si málokdo spojoval tento fenomén s něčím silným, mocným, nebo s gigantickou energií. Při štěpení uranu si fyzikové mysleli, že tepelná energie vzniká přeměnou části hmoty. Tento blud, vlastně přetrvává v teoretické fyzice dodnes, přesto že odporuje zákonu o zachování hmoty. Z hmoty může vzniknout pouze jen hmota, protože energie je pohyb hmoty, a to zrychlený. Prostor se skládá z nekonečného množství gravitonů a jejich zrychlený pohyb je základní energie vesmíru. Dá se vyčíslit tlak v prostoru, jež způsobuje tato vesmírná energie? Jednoduchým výpočtem, jsem došel k výsledku 190 bilionů tun , jež tlačí na jeden centimetr čtvereční. Proč necítíme tak gigantický tlak? Tlak, který způsobuje energie prostoru, působí jen na protony, neutrony, elektrony, nebo na atomová jádra. Atomy jen prochází, přesto jako celek je pod vlivem těchto sil. Tím jsme se dostali k záhadě století, co je temná hmota. TEMNÁ HMOTA SE SKLÁDÁ Z  GRAVITONŮ A JEJICH ZRYCHLENÝ POHYB JE TEMNÁ ENERGIE.. Veřejnost je zvyklá na časoprostor, jelikož tato teorie je stále a stále opakováná. Stokrát opakováný blud se jeví jako pravda.Zdroj: https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=674865

Z jaké hmoty se skládá černá díra?

Tento údaj nikdo neuvádí, tak jsem se zamyslel, z čeho by ta černá díra mohla být.

Z normální hmoty, jak jsme zvyklí tady na Zemi, tedy z hmoty látkové,  být nemůže, kvůli obrovské hmotnosti a poměrně "malému" rozměru.  Hmota látková, neboli látka, se skládá z atomů a atomy se skládají z atomových jader a elektronů. Dnes už víme, že atomová jádra jsou až 100 000 krát menší, než atom a elektrony jsou asi 1700 krát menší než atomové jádro vodíku.

Z toho je jasně vidět, že hmota látková  je ve většině, prázdný prostor, a proto ji můžeme stlačovat stále do menších a menších objemů, až se atomové jádra a elektrony dotknou a vytvoří neutronovou hvězdu. Samozřejmě k takovému stlačování je zapotřebí nesmírné síly. Z čeho můžeme takovou sílu získat? Z časoprostoru? To asi těžko.  Veškerá energie pochází z temné energie prázdného prostoru, čili z temné energie, jež se nachází v  gravitonovém éteru.

Je rozdíl mezi hmotou černé díry a hmotou protonu, neutronu, nebo elektronu? Já si myslím a jsem přesvědčen, že není. Je to ovšem jen moje originální pojetí vesmíru a můžu se mýlit, stejně tak, jak se můžou mýlit vědci, kteří své teorie publikují.

 

Autor: Julius Maksa | neděle 29.12.2019 18:57 | karma článku: 11,68 | přečteno: 885x
  • Další články autora

Julius Maksa

Gravitační teorie Nikolase Fatio de Duilliera.

Nicolas Fatio de Duillier představil první verzi svých myšlenek o gravitaci v dopise Christiaanovi Huygensovi v roce 1690. Bezprostředně poté si přečetl její obsah na zasedání Královské společnosti v Londýně.

17.9.2020 v 14:02 | Karma: 8,76 | Přečteno: 619x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Le Sageova teorie gravitace.

Le Sageova teorie gravitace je kinetická teorie gravitace, kterou původně navrhl Nicolas Fatio de Duillier v roce 1690 a později Georges-Louis Le Sage v roce 1748. Proč se tato teorie neujala. Pokusím se o vysvětlení.

8.9.2020 v 13:42 | Karma: 9,42 | Přečteno: 593x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kvasary a magnetary.

Popisuje dnešní kosmologie věrohodně kvasary a magnetary? Jsou představy dnešních fyziků o vzniku elektromagnetických vln, věrohodně vysvětlené, nebo se opět vychází z bludných představ minulého století? Pokusím se odpovědět.

4.9.2020 v 22:47 | Karma: 8,74 | Přečteno: 595x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Pulsary a gravitační vlny.

Jsou opravdu pulsary přírodní útvary, nebo to jsou umělé vesmírné majáky, podle kterých se orietují mimozemští vesmírní cestovatelé? Jaký je rozdíl, mezi vlnami pulsarů a gravitačními vlnami ? Pokusím se na tyto otázky odpovědět.

25.8.2020 v 17:46 | Karma: 9,21 | Přečteno: 463x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kontinuální a vlnová rychlost částic.

Jaký je rozdíl, mezi kontinuální rychlostí částic a vlnovou rychlostí částic? Jaký je rozdíl, mezi kinetickou energií přímočarého pohybu a kinetickou energií rotačního pohybu? Existuje potenciální energie, nebo je to jen berlička?

3.8.2020 v 16:07 | Karma: 8,91 | Přečteno: 503x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Teplo z fúze.

Můžeme dosáhnout vznik tepelné energie pouze tím, že budeme zahřívet vodík, až nastane jaderná fúze a tím získáme další tepelnou energii? Vzniká teplo ve Slunci zahříváním hmoty? Může vzniknout jaderá fúze ve vakuu?

28.7.2020 v 23:00 | Karma: 10,86 | Přečteno: 643x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Neutrina ze Slunce.

Vzniká tepelná energie ve Slunci z hmoty, nebo pomocí hmoty? Vzniká tepelná energie až z fúze, nebo i před fúzí? Může se vůbec změnit hmota na energii, nebo je to nesmysl? Pokusím se to vysvětlit a vyvrátit bludy.

17.7.2020 v 12:54 | Karma: 10,16 | Přečteno: 376x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Neutrina č.1.

Jsou neutrina tak záhadné částice, jak se uvádí? Mohou neutrina procházet naší planetou? Můžou za vznik neutrin atomové elektrárny a atomové bomby? Dopadají na naši planetu neutrina i z vesmíru a proč? Odpovím postupně na všechno.

11.7.2020 v 14:32 | Karma: 12,68 | Přečteno: 577x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Věčný a nekonečný vesmír.

Musel vesmír vzniknout? Nemůže jednoduše vesmír existovat věčně a být nekonečný? Když nejde hmotu zničit, ani stvořit, nemůže platit ani Velký třesk. Ale z čeho hmota látková (látka), neustále vzniká? Dá se tato záhada vysvětlit?

8.7.2020 v 21:38 | Karma: 9,00 | Přečteno: 508x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Vznik a zánik vesmíru 3.

Rozpíná se vesmír? Může za rozpínání vesmíru temná hmota, nebo temná energie? Můžeme pozorováním galaxií určit, jestli se vesmír ještě rozpíná, nebo rozpínal? Není podivné, že se vesmír rozpíná od naší Země jako od středu vesmíru?

17.6.2020 v 13:13 | Karma: 13,39 | Přečteno: 460x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Vznik a zánik vesmíru 2.

Vznikl vesmír velkým třeskem? Je teorie velkého třesku reálná, nebo je to představa bludná? Mohl vzniknout vesmír z ničeho? Byl vesmír na počátku nesmírně horký? Byl vůbec nějaký počátek, nebo existoval vesmír vždy?

14.6.2020 v 13:26 | Karma: 10,63 | Přečteno: 454x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Vznik a zánik vesmíru 1.

Vznikl vesmír tak, jak popisuje teorie velkého třesku? Mohla veškerá hmota vzniknout z ničeho? Je možné, aby hmota vznikla z energie? Je teorie velkého třesku reálná, nebo ji můžeme zařadit do sci-fi?

26.5.2020 v 12:40 | Karma: 14,50 | Přečteno: 783x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Vesmír- Universum 3.

Je popis síly správný? Víme jak síla vzniká? Potřebuje síla energii, nebo energie je důsledek síly? Vystačí si kvantová fyzika bez síly? Je možná gravitace bez síly, pouze deformováním časoprostoru? Pokusím se logicky odpovědět.

10.5.2020 v 13:44 | Karma: 5,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Vesmír- Universum 2.

Že vesmír není prázdný je hotová věc. Myslíme tím hvězdy, planety a jiné smetí? Tak to je jasné. Ale co to mezi, tedy prostor? Má smysl říkat zakřivený časoprostor? Není lepší říkat energiprostor, tedy gravitonový éter? Co je čas?

3.5.2020 v 15:46 | Karma: 10,39 | Přečteno: 358x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Vesmír-Universum 1.

Jsou údaje o vesmíru pravdivé? Můžou se vědci ve svých teoriích mýlit? Je vesmír nekonečný, nebo konečný? Je pravda, že se vesmír rozpíná? Vznikl vesmír velkým třeskem? Pokusím se na tyto otázky odpovědět postupně a logicky.

28.4.2020 v 16:59 | Karma: 8,80 | Přečteno: 436x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Koule ve vesmíru.

Proč mají hvězdy kulovitý tvar? Proč mají větší planety rovněž kulovitý tvar? Proč se šíří veškeré vlny v kuloplochách? Proč mají kapky vody kulový tvar? Proč mají i atomy kulovitý tvar? Pokusím se odpovědět originálním způsobem.

11.4.2020 v 14:00 | Karma: 7,35 | Přečteno: 536x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Proč explodují supernovy?

Běžně se v kosmologii uvádí, že supernovy exploduji, když hvězda dospěje ke konci svého života, a dojde k fúzní reakci, jako u vodíkové bomby. Je takové tvrzení reálné? Myslím, že není, protože ve hvězdě se stane něco jiného.

25.3.2020 v 17:11 | Karma: 10,69 | Přečteno: 884x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Časoprostor, nebo gravitonový éter?

Je časoprostor reálný, nebo je to pohádka SCI-FI vědce? Proč byl zavrhnut éter a ne časoprostor? Proč Albert Einstein spojil čas s prostorem a ne s hmotou? Může existovat ještě něco jiného, než hmota a její pohyb? Dobrá otázka.

29.2.2020 v 14:36 | Karma: 14,26 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Nekonečný vesmír

Může být vesmír nekonečný? Je vůbec možné, pohybovat se vesmírem po přímce? Pohybuje se světlo, tedy elektromagnetické vlnění přímočaře? Můžou existovat multivesmíry? Nebo existuje pouze jeden vesmír. Jak je veliký náš vesmír?

19.2.2020 v 16:38 | Karma: 14,79 | Přečteno: 826x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Síla, zrychlení a energié.

Má síla něco společného se zrychlením? Můžeme mluvit o energii, kdyby tam nehrála roli síla, nebo zrychlení? Jsou síla, zrychlení a energie vlastnosti hmoty, nebo jsou to vlastnosti prázdného prostoru, čili gravitonového éteru?

3.2.2020 v 22:26 | Karma: 7,84 | Přečteno: 380x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik