Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotoelekrický jev II.

Vysvětlil Albert Einstei tento jev správně? Způsobuje emisi elektronů dopady kvant fotonů? Proč tento jev neuměli vědci vysvětlit klasickou fyzikou dodnes? Na tuto otázku se pokusím odpovědět pomocí mojí originální fyziky.

Když jsem si znovu pozorně pročetl Einsteinovou teorii fotoelektrického jevu, tak mě bylo hned jasné proč nemohou delší vlny elektromagnetického vlnění vyvolat emisi elektronů. Vypovídá to poslední věta, posledního odstavce.

Experimenty však ukázaly, že kinetická energie emitovaných elektronů je závislá na frekvenci a nikoliv na intenzitě dopadajícího záření. Wikipedie

Marně tady hledám, proč by vlny elektromagnetického záření, tedy světlo, nemohlo vyvolat emisi elektronů a byla by k tomu nutná kvantová fyzika? Pouze je nutné zvýšit frekvenci dopadajícího světla.

Protože do atomu se zatím nemůžeme podívat a i kdyby to bylo možné, zase bychom nic konkrétního neviděli, pro vysokou frekvenci, jež má světelná vlna, takže nám zbývá jen představa.

 

 Nákres by byl srozumitelnější, ale pokusím se vám to popsat.

Vemte si kružítko a nakreslete si kružnici o průměru 10 cm. Středem kružnice vodorovně nakreslete sínusovku tak, aby protla kružnici 6 krát a amplituda nebyla větší, než je průměr kružnice. Pokud zvýšíte libovolně amplitudu, tak sínusovka protne zase kružnici 6 krát.

Potom nakreslete stejný obrázek, ale sínusovku nakreslete s poloviční frekvencí.

Sínusovka vám protne kružnici jen asi 3 krát. Pokud budete frekvenci sínusovky stále snižovat, příjde okamžik, kdy sínusovka kružnici protne pouze jednou, nebo ji neprotne vůbec, ani když budete zvyšovat amplitudu.

Doufám, že jste pochopili, že kružnice představuje atom a sínusovka představuje světelnou vlnu. Pokaždé, když sínusovka protíná kružnici, tak vlna dodává kinetickou energii atomu a ten se roztáčí na vyšší obrátky a tím se zvětšuje jeho odpudivé sily a vzdaluje se od jádra atomu, až ho opustí.

Protože od mého posledního blogu uplynulo spoustu času, tak si dovolím  zopakovat moji představu o světle

  Světlo.Teorie, co je světlo, se v minulých staletích dostávali velmi často do sporů fyziků. Jedni tvrdili, že světelná vlna je podobná vlně zvukové, tedy postupná podélná, ti druzí zase, po různých pokusech došli k názoru, že světelná vlna je postupná příčná. Konec sporům učinil Maxwell, když dokázal i matematicky, že světlo je elektromagnetická vlna, takže byli obě strany spokojené. Ne však dlouho. Albert Einstein přišel úplně s novou koncepcí, a to, že světlo je tok světelných kvant, které se vlní. Slovo tok , pochází od slova téci. Měl Albert pravdu, nebo je to zase blud? Voda teče v řece a nikde nenajdeme dvě řeky, které by se křižovali, aniž by se vzájemně neovlivnily. U světla takový fenomén nenastává, čili tok fotonů je prokazatelný blud. Světelný paprsek se může mnohokrát křižovat, aniž dojde k jakékoliv změně.Zdroj: https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=675697

 Vznik světla.Světlo je energie. Pokud se energie vydává, musí se odněkud čerpat. To je zákon o zachování energie. Jak jsem již popsal, světlo je vlnění ve gravitonovém éteru, nikoliv tok fotonů, protože fotony nejsou světlo. Gravitony ve gravitonovém éteru jsou, relativně namístě, na rozdíl od světelné vlny, která se prostorem pohybuje . Zdrojem světelných vln jsou elektrony. Pokud na elektron dopadají vlny, například tepelné, tak se elektron roztáčí a rotuje stále rychleji. Biliony gravitonů, jež se nacházejí v prostoru, dopadají na elektron a jsou vymrštovány zpět do prostoru. Frekvence vln odpovídá otočkám elektronu. Vznikající vlna je postupná podélná. Protože elektron je součástí atomu, takže obíhá atomové jádro, a tak vzniká další vlna postupná příčná. Obě vlny mají stejnou frekvenci, to znamená, že rotace a revoluce elektronu jsou ve shodě. Tím jsme se dostali k objasnění, proč je světlo vlna elektro magnetická. Světlo vycházející z atomu , si pro představu , můžeme nahradit , proudem vody , který vychází ze zahradní hadice. Je to, jako vlna postupná podélná, čili elektrická složka vlny. Pokud budeme provádět s hadicí krouživý pohyb , vznikne v prostoru druhá vlna, postupná příčná. Nebude mít tvar sínusovky, nýbrž to bude šroubovice, která u světla představuje složku magnetickou. Pokud dopadne světelná vlna na překážku, uplatní se již částicová povaha světla.   Autor: Julius Maksa | pondělí 20.8.2018 17:28 | karma článku: 12.49 | přečteno: 1022x       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Julius Maksa | neděle 15.12.2019 13:07 | karma článku: 9,47 | přečteno: 381x
  • Další články autora

Julius Maksa

Gravitační teorie Nikolase Fatio de Duilliera.

Nicolas Fatio de Duillier představil první verzi svých myšlenek o gravitaci v dopise Christiaanovi Huygensovi v roce 1690. Bezprostředně poté si přečetl její obsah na zasedání Královské společnosti v Londýně.

17.9.2020 v 14:02 | Karma: 8,76 | Přečteno: 619x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Le Sageova teorie gravitace.

Le Sageova teorie gravitace je kinetická teorie gravitace, kterou původně navrhl Nicolas Fatio de Duillier v roce 1690 a později Georges-Louis Le Sage v roce 1748. Proč se tato teorie neujala. Pokusím se o vysvětlení.

8.9.2020 v 13:42 | Karma: 9,42 | Přečteno: 593x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kvasary a magnetary.

Popisuje dnešní kosmologie věrohodně kvasary a magnetary? Jsou představy dnešních fyziků o vzniku elektromagnetických vln, věrohodně vysvětlené, nebo se opět vychází z bludných představ minulého století? Pokusím se odpovědět.

4.9.2020 v 22:47 | Karma: 8,74 | Přečteno: 595x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Pulsary a gravitační vlny.

Jsou opravdu pulsary přírodní útvary, nebo to jsou umělé vesmírné majáky, podle kterých se orietují mimozemští vesmírní cestovatelé? Jaký je rozdíl, mezi vlnami pulsarů a gravitačními vlnami ? Pokusím se na tyto otázky odpovědět.

25.8.2020 v 17:46 | Karma: 9,21 | Přečteno: 463x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kontinuální a vlnová rychlost částic.

Jaký je rozdíl, mezi kontinuální rychlostí částic a vlnovou rychlostí částic? Jaký je rozdíl, mezi kinetickou energií přímočarého pohybu a kinetickou energií rotačního pohybu? Existuje potenciální energie, nebo je to jen berlička?

3.8.2020 v 16:07 | Karma: 8,91 | Přečteno: 503x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik