Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teorie strun.

Po teorii relativity a kvantové teorii se objevila teorie strun, která by měla tyto teorie spojit a vytvořit teorii všeho. Proč teorie strun? Vysvětluje tato teorie podstatu vesmíru? Na tyto a jiné otázky se pokusím odpovědět.
Teorie superstrun, resp. teorie strun, je jedna z nejznámějších a dosud v mnoha směrech neúplných tzv. teorií všeho. Velmi populárně řečeno, tato teorie předpokládá, že základními stavebními kameny přírody nejsou částice s nulovými rozměry, nýbrž jednorozměrné struny, které vibrují různými způsoby, odpovídajícími různým druhům částic. Veškeré interakce se redukují na spojování a rozpojování strun. Zastánci této dosud kontroverzní teorie se domnívají, že tato teorie elegantně a harmonicky sjednocuje teorie velkého a malého, tedy obecnou teorii relativity (OTR) a kvantovou mechaniku (KM), které jsou jinak do jisté míry neslučitelné. Podle teorie superstrun má vesmír – namísto nám dobře známých čtyř rozměrů – jedenáct rozměrů (jeden časový a deset prostorových). Dodatečné rozměry jsou ovšem svinuty do variety malé velikosti, v důsledku čehož unikají přímému pozorování.     Wikipedie

V současné době existuje pět konzistentních, ale vzájemně se lišících teorií superstrun. Tyto teorie jsou však pevně svázány dualitami, objevenými v tzv. druhé superstrunové revoluci v roce 1995. Pomocí těchto dualit sjednocuje tyto teorie tzv. M-teorie. M-teorie je formulována pro časoprostor o jedenácti dimenzích a zahrnuje i jedenáctidimenzionální supergravitaci. Mnoho vlastností M-teorie ale ještě čeká na vysvětlení. Ovšem tato teorie nic nepřináší, protože ve vesmíru nemůže existovat těleso s nulovou délkou, které není kulatého tvaru. Wikipedie.

 

Struny a blány

  • Feynmanův diagram (vlevo) převeden na strunový model (vpravo).
  • Feynmanův diagram (vlevo) převeden na strunový model (vpravo).
  • Model Frobeniovy věty.
  • Model anuloidu (Kugel torus).

Kromě jednorozměrných strun předpokládá teorie také existenci vícerozměrných útvarů, p-blán (membrán). Konce otevřených strun se mohou pohybovat pouze po bláně.

Obrázky Wikipedie.

Co vysvětluje teorie superstrun

Experimentálně je známo, že elementární částice tzv. standardního modelu jsou uspořádány do 3 rodin, navzájem odlišných pouze hmotností. Standardní model nemá pro toto žádné jednoznačné a teoreticky podložené vysvětlení. V teorii strun byl vysloven předpoklad, že tři rodiny elementárních částic by mohly souviset se základní topologickou charakteristikou geometrických objektů, která se nazývá genus. Intuitivně jde o počet otvorů v geometrickém objektu, kterým jsou v teorii superstrun tzv. Calabiho-Yauovy variety (Calabiho-Čhiouovy variety).  Wikipedie

Superstrunová teorie by měla být teorií elementárních částic a mezi rozsáhlou množinou nikdy nepozorovaných částic je též nehmotná částice se spinem 2. Takovéto vlastnosti by měl mít graviton, což je nutný předpoklad každé teorie, která má být adeptem též na teorii gravitace.   Wikipedie

Superstrunná teorie docílila určitého pokroku v práci se singularitami a divergencemi, a umožňuje matematicky lépe popsat některé související teoretické představy, např. pro období krátce po velkém třesku, nebo entropii černé díry.  Wikipedie.

Takovéto vlastnosti by měl mít graviton, což je nutný předpoklad každé teorie, která má být adeptem též na teorii gravitace

V článku o gravitaci    https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=674865    jsem použil pro částice, jež tvoří éter "fotony", ale protože název foton byl použit pro hypotetickou částici ve OTR, která se může pohybovat vesmírem rychlostí světla, tedy je světlo.

Abychom pochopili princip vesmíru je nutné používat místo fotonu, který se "může pohybovat" vesmírem rychlostí světla, GRAVITON, který je součástí nekonečného prostoru vesmíru a světlo je jen vlna, která se pohybuje v tomto gravitonovém éteru.  Světlo    https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=675697

Vznikla teorie strun nějakým pozorováním? Pokud vím, tak to byl nápad mladého fyzika, který byl i muzikantem. Takže  základem je opět hmota a její pohyb, jako vše ve vesmíru, tedy i čas.

Najdeme ve vesmíru nějakou obdobu strun, mimo na hudebních nástrojích? Nic podobného jsem neobjevil. Takže nezbývá, než se vrátit k "částicím".

  TEMNÁ  HMOTA  a  TEMNÁ ENERGIE.V posledních letech zajímají astronomy nejen černé díry, ale i množství galaxií, které je možno pozorovat díky stále se zlepšující optice, ale hlavně i díky kosmické technice, která umožňuje pozorování přímo ve vesmíru. Největší problém nastal, když kosmologové propočtem zjistili, že galaxie, které se otáčejí kolem svých středů, rotují mnohem rychleji, než by měly, a nerozpadnou se. Ani nesmírná gravitace černých děr nestačí, a proto byla vypracována teorie, že se ve vesmíru nachází temná hmota, která má temnou energii. Jiní vědci zase přišli s teorií, že temná hmota naopak vesmír rozpíná. Největší problém ale nastal, když měli konstatovat, z čeho se tato temná  hmota skládá a z čeho vzniká temná  energie. Do dnešního dne nepřišel nikdo s nějakým rozumným řešením. Pokusím se vypracovat teorii, která by nepopírala moje teorie, které jsem doposud napsal a zdůvodnil. Znovu si musíme zopakovat to, co jsem již v minulých kapitolách napsal o vesmíru.1)Vesmír je nekonečný ve všech směrech.  2) Vesmír je věčný, at' do budoucnosti, tak i do minulosti.   3)Vesmír je nezničitelný, tedy ani nestvořitelný.  4) Šipka času má stejný a neměnný směr. Neznamená to, že by se některé děje nemohly opakovat, ale jsou to vždy nové děje.  5) Ve vesmíru existuje pouze hmota a energie, která se může měnit v jiné, složitější  formy, ale hmota jen ve hmotu a energie v jinou energii.Zdroj: https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=492558

 

Graviton

Graviton (obvykle označován g) je hypotetická částice v kvantové teorii pole, která by měla zprostředkovávat gravitační sílu mezi tělesy (nosič pole).  Wikipedie

Graviton byl předpovězen teoreticky, dosud však nebyl zachycen při žádném pozorování.  Wikipedie

Vlastnosti

 1) Z hypotézy (obecné teorie relativity) vyplývá, že graviton je částice s nulovou klidovou hmotností.   2) (gravitační síla by měla mít neomezený dosah) a nulovým elektrickým nábojem.   3) (pokud by měl náboj, pak by podle vztahu E = mc2 neměl nulovou klidovou hmotnost).   4) Měl by se proto ve vakuu pohybovat rychlostí světla. Wikipedie

 1) Z hypotézy (obecné teorie relativity) vyplývá, že graviton je částice s nulovou klidovou hmotností. Je toto tvrzení pravdivé? Samozřejmě není, protože je  graviton součástí gravitonového éteru, takže je neustále v pohybu, ale jen kmitá " rychlostí světla na místě".

   2) Gravitační síla by měla mít neomezený dosah s nulovým elektrickým nábojem. I toto tvrzení pozbývá smysl, protože energie, jež je ukryta v gravitonovém éteru je sice gigantická, ale bez subatomárních částic se nijak neprojevuje. 

   3) Pokud by měl náboj, pak by podle vztahu E = mc2 neměl nulovou klidovou hmotnost.   Toto tvrzení není rovněž správné, protože graviton je sice hmotný, ale hmotnost nemá, protože hmotnost vytváří svým pohybem.

.   4) Měl by se proto graviton ve vakuu pohybovat rychlostí světla. Ano pohybuje se, ale protože je v gravitonovém éteru nekonečné množství gravitonů, takže dochází neustále k vzájemným srážkám.

Závěr.

Za posledních 200 let vzniklo mnoho teorií, které se nedají spojit, ba přímo jedna vylučuje to druhou. Vesmír je ale jeden celek, takže by děje měly mít společného jmenovatele, aby se daly sčítat a ne se vzájemně vylučovat. Ani teorie strun k tomuto poznání nepřispěla. Podle mně, by se mělo začít od nejmenšího, to je od gravitonu. Je to nejlepší cesta, vrátit se ke gravitonovému éteru. Že graviton nikdo neviděl? No ani nikdy neuvidí, protože si světlo můžeme představit jako vlny na moři a pomocí těchto mořských vln také nelze spatřit molekuly vody.

 

 

 

Autor: Julius Maksa | pondělí 10.6.2019 13:33 | karma článku: 12,01 | přečteno: 2735x
  • Další články autora

Julius Maksa

Gravitační teorie Nikolase Fatio de Duilliera.

Nicolas Fatio de Duillier představil první verzi svých myšlenek o gravitaci v dopise Christiaanovi Huygensovi v roce 1690. Bezprostředně poté si přečetl její obsah na zasedání Královské společnosti v Londýně.

17.9.2020 v 14:02 | Karma: 8,76 | Přečteno: 619x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Le Sageova teorie gravitace.

Le Sageova teorie gravitace je kinetická teorie gravitace, kterou původně navrhl Nicolas Fatio de Duillier v roce 1690 a později Georges-Louis Le Sage v roce 1748. Proč se tato teorie neujala. Pokusím se o vysvětlení.

8.9.2020 v 13:42 | Karma: 9,42 | Přečteno: 593x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kvasary a magnetary.

Popisuje dnešní kosmologie věrohodně kvasary a magnetary? Jsou představy dnešních fyziků o vzniku elektromagnetických vln, věrohodně vysvětlené, nebo se opět vychází z bludných představ minulého století? Pokusím se odpovědět.

4.9.2020 v 22:47 | Karma: 8,74 | Přečteno: 595x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Pulsary a gravitační vlny.

Jsou opravdu pulsary přírodní útvary, nebo to jsou umělé vesmírné majáky, podle kterých se orietují mimozemští vesmírní cestovatelé? Jaký je rozdíl, mezi vlnami pulsarů a gravitačními vlnami ? Pokusím se na tyto otázky odpovědět.

25.8.2020 v 17:46 | Karma: 9,21 | Přečteno: 463x | Diskuse| Věda

Julius Maksa

Kontinuální a vlnová rychlost částic.

Jaký je rozdíl, mezi kontinuální rychlostí částic a vlnovou rychlostí částic? Jaký je rozdíl, mezi kinetickou energií přímočarého pohybu a kinetickou energií rotačního pohybu? Existuje potenciální energie, nebo je to jen berlička?

3.8.2020 v 16:07 | Karma: 8,91 | Přečteno: 503x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 873x
Jak funguje " UNIVERSUM?". Snažím se popsat srozumitelnou formou děje, které neustále probíhají ve vesmíru, tak i na Zemi. Ale od toho máme fyziku, teorie a zákony, podle kterých funguje  svět.

Není to obráceně, že universum má své zákony a zákonitosti a fyzika je pouze popisuje, ne vždy správně? Proto se může zdát, že popisuji vesmírné děje jinak, než současná fyzika.

Seznam rubrik